S-a descoperit modul în care leziunile capului afectează în mod negativ celule individuale și gene care pot duce la boli cerebrale grave.
Oamenii de știință au descoperit că sute de gene sunt afectate negativ de leziuni cerebrale ușoare traumatice, cum ar fi o comoție. Aceste gene modificate pot duce mai târziu la Alzheimer, Parkinson și alte boli.
Biologii Universității americane UCLA au produs un prejudiciu creierului șoarecilor asemănător cu comoția și i-au studiat, comparându-i cu șoarecii sănătoși. Ei au cercetat mai mult de 6.000 de celule în 15 tipuri de celule hipocamp, efectuând astfel primul studiu pe tipuri de celule individuale supuse traumatismelor cerebrale.
Fiecare celulă are același ADN, dar genele care sunt activate variază în funcție de diferitele tipuri de celule. Printre cele 15 tipuri de celule sunt două care au fost anterior necunoscute, fiecare cu un set unic de gene active.
Experimentele făcute pe șoarecii fără leziuni la nivelul creierului au arătat că aceștia au avut niveluri foarte scăzute ale genei numite Ttr, care reglează metabolismul, controlează hormonii tiroidieni, în 14 din cele 15 tipuri de celule. Cercetătorii au constatat însă că traumatismele cerebrale au crescut nivelul Ttr la toate tipurile de celule. Ei au concluzionat că Ttr este importantă pentru sănătatea creierului și poate aduce mai mult hormon tiroidian la nivelul creierului pentru a menține metabolismul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu