MAE, precizări despre românii din Noua Caledonie / O „insurecţie fără precedent” a avut loc în arhipeleagul francez din Pacific

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ministerul Afacerilor Externe a transmis informații privitoare la situația românilor aflați în Noua Caledonie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al României la Paris și al Ambasadei României la Canberra, în colaborare cu autorităţile franceze și australiene, toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie.

Astfel, un cetățean român a fost evacuat miercuri, 22 mai 2024, prin intermediul unei curse aeriene organizate de către autoritățile franceze, în colaborare cu cele australiene și cele din Noua Zeelandă, cu destinația Australia.

Ceilalți cinci cetățeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă, 25 mai 2024. Dintre aceștia, doi au fost evacuaţi către Australia cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Australiene, ceilalţi trei fiind îmbarcaţi pe un zbor civil organizat de autorităţile franceze.

MAE le adresează mulţumiri autorităţilor franceze şi australiene pentru întregul sprijin oferit în vederea evacuării cetăţenilor români din Noua Caledonie.

O „insurecţie fără precedent” a avut loc în Noua Caledonie

Președintele Emmanuel Macron a descris revoltele din Noua Caledonie, teritoriu francez din Pacific, drept o „mișcare de insurecție fără precedent” pe care nimeni nu a prevăzut-o.

În timpul unui tur al sediului poliției din capitala Nouméa, joi, el a declarat că următoarele zile și săptămâni vor fi dificile, dar că Parisul va merge „până la capăt” pentru a restabili calmul.

Șase persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost ucise și alte sute rănite în revolte, jafuri și incendii provocate de o reformă electorală controversată.

Noua Caledonie este un teritoriu francez din secolul al XIX-lea. Tensiunile sunt intense de ceva timp între guvernul central de la Paris și indigenii kanaki care reprezintă aproximativ 40% din micul arhipelag.

Protestatarii kanaki se tem că o nouă lege care acordă drept de vot rezidenților francezi care locuiesc acolo de mai mult de 10 ani va dilua influența populației indigene.

Cu toate acestea, violențele care au început pe data de 13 mai sunt cele mai grave tulburări din anii 1980 până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel