Macron readuce ideea dependenţei UE de ţările non-europene la apărare. În 2018, vorbea de armata UE

Facebook Emmanuel Macron
Facebook Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, anunţă că UE trebuie să reducă dependenţa de naţiuni non-europene în materie de apărare, şi spune că este nevoie de structuri militare comune, în ciuda colaborării cu SUA. 

Referindu-se la concluziile summitului Consiliului European, Emmanuel Macron a declarat că, în ultimii doi ani, s-au înregistrat "evoluţii în materie de apărare şi securitate pe continentul european". "Consiliul European a aprobat ieri prima cartă albă, în forma unui plan de lucru până în 2030. Împărtăşim cu toţii ideea că, în prezent, lumea este mult mai volatilă", a declarat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

"Sarcina noastră este să dezvoltăm o cultură militară comună, să investim mai mult în apărare, pentru a avea capacităţi mai autonome, şi să intensificăm inovarea, de care avem nevoie pentru armata noastră. Vom continua să funcţionăm împreună cu americanii, dar trebuie să fim mai puţin dependenţi de non-europeni. Este o avansare a Europei apărării", a argumentat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro, scrie Mediafax.

Franţa şi Germania vorbesc de mulţi ani despre asta

Germania şi Franţa pledează de mulţi ani pentru consolidarea capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene. În programul electoral, prezentat săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron a propus consolidarea suveranităţii Franţei şi a Uniunii Europene. "Trebuie să reinvestim în modelul complet al forţelor armate, pentru a avea o naţiune mai independentă în contextul crizelor, pentru a putea înfrunta un război de mare intensitate care poate reveni pe continentul nostru", a subliniat Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a declarat că nu regretă afirmaţia din anul 2019 privind "moartea cerebrală" a NATO şi a pledat pentru o "clarificare strategică" şi pentru reconfigurarea "ordinii europene în materie de securitate".

Germania a anunţat, luni, că vrea să contribuie cu 5.000 de militari, în anul 2025, la noua Forţa de reacţie rapidă a Uniunii Europene, pentru a transmite "un semnal clar" referitor la noua strategie europeană de securitate în contextul internaţional tensionat generat de războiul Rusiei în Ucraina.

În 2018, Macron propunea armata UE 

Preşedintele francez a afirmat într-un interviu că Europa nu va putea să se apere fără o armată europeană adevărată. "Europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană", a pledat Macron în interviul difuzat de postul de radio Europe-1. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel