Emmanuel Macron, preşedintele Franței, consideră că Brexitul nu poate diviza UE şi critică izolaţionismul 'agresiv' al lui Donald Trump.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că păstrarea unităţii Uniunii Europene este mai importantă decât stabilirea unei relaţii strânse cu Marea Britanie post-Brexit şi a criticat ceea ce el a numit izolaţionismul 'agresiv' al preşedintelui american Donald Trump, relatează Reuters.
Macron, care s-a întâlnit în timpul vacanţei de vară cu premierul Theresa Mai pentru discuţii privind ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat că doreşte să se ajungă la un acord privind Brexitul până la sfârşitul acestui an.
'Franţa vrea să menţină o relaţie puternică, specială cu Londra, însă nu şi în cazul în care costul acesteia este divizarea Uniunii Europene', a afirmat el, într-o alocuţiune rostită cu ocazia conferinţei anuale a ambasadorilor Franţei, la Paris. Brexitul, a spus Macron, 'este o alegere suverană, care trebuie respectată, însă nu poate avea loc pe seama integrităţii Uniunii Europene', a adăugat şeful statului francez.
Europa, putere comercială şi economică
Într-un discurs de o oră şi jumătate despre priorităţile sale în materie de diplomaţie pentru anul viitor, Macron nu a prezentat nicio schimbare politică majoră, însă s-a referit la ceea ce el a numit 'criza multilateralismului' şi necesitatea unei Europe mai 'suverane'.
Macron a cerut Europei să fie 'o putere comercială şi economică' ce îşi apără interesele strategice şi independenţa financiară cu instrumente care pot împiedica sancţiunile extrateritoriale ale SUA. 'Multilateralismul trece printr-o criză majoră care intră în coliziune cu toată activitatea noastră diplomatică, mai presus de toate din cauza politicii Statelor Unite', a mai spus el.
Trump s-a împotrivit lui Macron
'Partenerul cu care Europa a construit noua ordine postbelică pare să întoarcă spatele acestei istorii comune', a afirmat Macron. În primul său an la Palatul Elysee, Macron a încercat să pună bazele unor relaţii mai apropiate cu lideri precum preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin.
Această abordare a fost însă pusă la grea încercare după ce Trump s-a împotrivit lui Macron şi altor aliaţi, retrăgând SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, impunând sancţiuni extrateritoriale asupra Iranului şi stabilind taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din UE.
Vezi și: Acord de liber schimb SUA-Marea Britanie post Brexit: 'Entuziasm real'
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu