EXCLUSIV  Liderii europeni, reuniune la Bruxelles, în perioada 24-25 martie. Marius Tudor, informații din culise pentru DC NEWS: Cele mai importante puncte

Liderii europeni, reuniune la Bruxelles. Marius Tudor, informații din culise pentru DC NEWS: Acestea sunt cele mai importante puncte / Foto: Pixabay, de USA-Reiseblogger
Liderii europeni, reuniune la Bruxelles. Marius Tudor, informații din culise pentru DC NEWS: Acestea sunt cele mai importante puncte / Foto: Pixabay, de USA-Reiseblogger

Liderii europeni se reunesc la Bruxelles în perioada 24-25 martie. Marius Tudor, consilier în PE, a oferit informații din culise pentru DC NEWS.

Șefii de stat și de guvern se reunesc la Bruxelles în perioada 24-25 martie. Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a spus pentru DC NEWS care vor fi principalele subiecte care vor fi discutate și ce decizii ar urma să fie luate în domeniul securității, energiei și relațiilor externe.

Războiul din Ucraina, principalul subiect

"Aceștia vor adopta un set de concluzii elaborat de președintele Consiliului European, în strânsă cooperare cu președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene și cu Președinta Comisiei Europene.

Războiul din Ucraina este primul aspect important abordat de liderii europeni, care vor continua sprijinul politic, financiar și umanitar. Gazul și curentul electric vor continua să fie asigurate Ucrainei de către UE. Se cere statelor membre să se asigure că finanțarea UE pentru refugiați și gazdele acestora poate fi mobilizată rapid, iar cu sprijinul Comisiei, să elaboreze planuri de urgență pentru a răspunde, de asemenea, nevoilor pe termen mediu și lung.

Ținând cont de distrugerea și pierderile enorme Uniunea Europeană se angajează să ofere sprijin guvernului ucrainean pentru nevoile sale imediate și, odată ce atacul rusesc a încetat, pentru reconstrucția unei Ucraine democratice. În acest scop, Consiliul European este de acord să înființeze un Fond fiduciar de solidaritate pentru Ucraina și solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere.", a declarat Marius Tudor pentru DC NEWS.

Securitatea și apărarea Uniunii Europene

"La capitolul securitate și apărare, liderii europeni cer Comisiei să elaboreze până la jumătatea lunii mai, în coordonare cu Agenția Europeană de Apărare, o analiză a decalajelor în investițiile în apărare și a propunerilor privind orice inițiativă ulterioară necesară pentru a consolida sistemul industrial și tehnologic european de apărare.

Pentru a consolida capacitățile de apărare ale Uniunii Europene și ale statelor membre, întregul potențial al instrumentelor și inițiativelor de finanțare ale Uniunii Europene, în special Fondul european de apărare și cooperarea structurată permanentă, planul de dezvoltare a capacităților și planul anual coordonat va fi valorificat;

În plus, până la sfârșitul anului 2022 ar trebui luate măsuri pentru promovarea și facilitarea accesului la finanțare privată pentru industria de apărare, inclusiv prin valorificarea optimă a posibilităților oferite de Banca Europeană de Investiții.", a precizat Marius Tudor.

Măsuri în domeniul energiei

"În domeniul energiei, Uniunea Europeană își va elimina treptat dependența de importurile rusești de gaz, petrol și cărbune cât mai curând posibil. Prin urmare, Consiliul European așteaptă planul elaborat în strânsă coordonare cu statele membre, pe care Comisia îl va prezenta în acest sens până la sfârșitul lunii mai 2022. 

Consiliul European va discuta despre modalitatea de a oferi ajutor suplimentar consumatorilor cei mai vulnerabili și de a sprijini întreprinderile europene pe termen scurt și va recomanda statelor membre să utilizeze cât mai bine setul de instrumente adoptat la nivel UE, în special noul cadru de criză al ajutoarelor de stat și se recomandă impozitarea temporară a profiturilor excepționale ca sursă utilă de finanțare pentru acoperirea costurilor mari la gaz și curent electric. 

În timpul întâlnirii, liderii europeni vor decide și reumplerea depozitelor de gaze din întreagă Uniune Europeană, reumplere care ar trebui să înceapă cât mai curând, astfel încât iarna următoare să ne prindă pregătiți. La nivelul relațiilor externe Consiliul European pregătește summit-ul UE-China care va avea loc pe 1 aprilie 2022. Va fi un schimb de opinii cu privire la relațiile cu China în noul context global, în special cu privire la războiul din Ucraina. Acestea sunt cele mai importante puncte din setul de concluzii pregătit să fie adoptat în timpul reuniunii de la Bruxelles.", a mai spus consilierul din PE.

Marius Tudor, opinie: În setul de concluzii s-au strecurat și populsime

"Pe lângă intențiile bune care stau la baza acestor decizii, în setul de concluzii s-au strecurat, inevitabil, căci acesta este stilul, și câteva populisme pe care cetățenii, clar, nu le mai acceptă și care nu au niciun rost, pentru că ele nu opresc războiul și nici nu salvează vieți.

Exprimarea profundă și în formă continuată a regretului față de cele întâmplate în Ucraina, faptul că ceri, prin cuvinte așternute domol pe o foaie, Rusiei să se oprească sau condamnare vehementă, tot pe hârtie, a vinovatului, nu rezolvă nimic. 

Mă întreb, în cazul invaziei Irakului sau a Afganistanului s-a proceda la fel. Nu! De ce? Atunci invadatorul era un aliat. Această abordare, acest dublu standard ne arată cât de mult valorează viața unui om în funcție de interese politice ale altor oameni. Și e mare păcat, pentru că cei care, acum, se întrec în avalanșe de declarații, întâlniri și sancțiuni efemere, crezând că așa opresc teroarea din Ucraina, ar fi putut să fie în locul celor care, tot acum, mor." a conchis Marius Tudor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel