Libertatea presei, în declin. Raport european

Libertăţii presei, în declin. Raport european
Libertăţii presei, în declin. Raport european

Un raport al Platformei pentru siguranţa jurnaliştilor arată că situaţia libertăţii presei se înrăutăţeşte.

Situaţia în ceea ce priveşte libertatea mass-media s-a deteriorat semnificativ în statele membre ale Consiliului Europei, potrivit unui raport publicat marţi de către organizaţiile partenere ale Platformei Consiliului Europei pentru Protecţia Jurnalismului şi Siguranţa Jurnaliştilor, indică un comunicat remis Agerpres. Raportul intitulat 'Democraţia în pericol: Ameninţări şi atacuri împotriva libertăţii presei în Europa face o trecere în revistă a situaţiei libertăţii mass-media în Europa pe baza a 140 de încălcări grave semnalate Platformei în 2018.

Potrivit raportului, numărul atacurilor împotriva jurnaliştilor este în creştere. Numărul de ameninţări semnalate care au ajuns până la ameninţări cu moartea, s-a dublat anul trecut şi nu s-a înregistrat niciun progres în cazuri de impunitate pe termen lung pentru uciderea unor jurnalişti. În plus, jurnalişti continuă să fie deţinuţi arbitrar, în timp ce un număr de noi iniţiative legislative au slăbit libertatea presei. În cadrul unei reuniuni la Strasbourg, organizaţiile partenere au prezentat raportul secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care le-a mulţumit pentru angajamentul lor neobosit faţă de Platformă.

Citește și: FACIAS: Lumea Justiției atacată cibernetic

12 parteneri ai Platformei

Secretarul general a convenit cu partenerii că trebuie ca statele membre ale organizaţiei să acţioneze hotărât şi concertat la nivel politic pentru a inversa tendinţa de erodare a libertăţii mass-media şi pentru a ameliora măsurile de protecţie a jurnaliştilor. 'Libertatea de expresie este esenţială pentru realizarea tuturor celorlalte drepturi fundamentale şi merită ca statele noastre membre să-i acorde cea mai mare atenţie. Raportul poate servi drept bază pentru dialogul cu statele membre cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a situaţiei libertăţii mass-media', a declarat secretarul general.

Platforma Consiliului Europei a fost creată de Consiliul Europei în 2015 în colaborare cu ONG-uri internaţionale de prim plan care activează în domeniu libertăţii de expresie şi cu asociaţii de jurnalişti pentru colectarea şi difuzarea de informaţii care pot fi utilizate ca bază de dialog cu statele membre în vederea iniţierii unor posibile iniţiative sau acţiuni corective. Cei 12 parteneri ai Platformei sunt Federaţia europeană a jurnaliştilor, Federaţia internaţională a jurnaliştilor, Asociaţia jurnaliştilor europeni, Articolul 19, Reporteri fără frontiere, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, Index sau Cenzura, Institutul internaţional al presei, Institutul pentru Siguranţa Ştirilor internaţionale, Trustul Rory Peck, Uniunea Europeană de radio-televiziune şi PEN International, se arată în comunicat.

Citește și: Întâlnire Gușă-Ghiță-Andronic. Chirieac: Sper că se va putea ajunge acolo

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel