În contextul scandalului provocat de extremiștii maghiari ai partidului Jobbik, președintele Traian Băsescu declara că ”România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”. Afirmațiile, de altfel, inflamatoare, nu au fost urmate de nicio măsură, lucru ce îl face pe europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu să creadă că acestea au fost doar ”praf în ochii românilor”. În acest timp, Slovacia interzice prin lege ca suporterii să intre pe stadioanele din Bratislava cu steagul altor țări. Presa maghiară spune că slovacii țintesc, de fapt, interzicerea simbolurilor maghiare, pe care suporterii Budapestei nu ezită să le folosească în timpul confruntărilor sportive.
Noua lege a Slovaciei prevede o interdicţie de 5 ani pe stadioane pentru huligani şi o accentuare a gradului de intervenţie pentru forţele de ordine. Suporterii vor trebui să se înregistreze şi să îşi cumpere bilet cu datele personale inscripţionate pe el. Nu în ultimul rând, legea interzice accesul pe stadion cu un steag al unui alt stat, scrie publicația ungară itthon.ma, citată de Jurnalul Național.
Aceeași sursă notează că acțiunea aceasta vizează limitarea drepturilor maghiarilor din Ungaria. Mai ales după ce, într-un meci dintre Dunajska Streda-Slovan Bratislava din 2008, fanii maghiari au arborat steagul Ungariei și steme ale Ungariei mari pe gardurile stadionului, ceea ce a provocat intervenția violentă a forțelor de ordine. Managerul echipei slovace s-a opus acestei legi, pentru că ”politica nu are ce căuta pe stadioane”, iar ”legile trebuie respectate”.
Orașul slovac în care s-a jucat meciul în cauză a aparținut Ungariei înainte de Tratatul de la Trianon. În prezent este locuit în proporție de 79,75% de maghiari.
”Leadership-ul punerii la punct a Ungariei”
Jurnalistul Dan Tănasă, cunoscut pentru comentariile de pe blogul său pe subiecte referitoare la excesele extremiștilor maghiari, spune că Slovacia nu tolerează abuzurile ce se răsfrâng asupra demnității naționale.
”România este un lider doar la capitolul privilegii acordate minorităților. La capitolul demnitate națională alte state asigură 'leadershipul'. Un exemplu este Slovacia. Nu este prima dată când Slovacia dă semne clare că nu tolerează proliferarea extremismului și revizionismului maghiar (revizionismul e politică de stat în Ungaria). Afirmațiile lui Băsescu nu valorează nicio ceapă degerată în contextul geo-politic. Au reușit doar să irite. Personal admir demnitatea Slovaciei. Să ne amintim doar și de reacția lor în cazul duble cetățenii. Iar în Slovacia maghiarii au 10% în totalul populației”, a declarat Dan Tănasă pentru DC News.
Autoritățile române, pasive când e atinsă demnitatea națională?
Dan Tănasă crede că singurele reacții ale politicienilor de vârf ai României se reduc la declarații belicoase, preferând, în fapt, să lase probleme de fond nerezolvate.
”Să nu uităm că imnul național al României este frecvent batjocorit în Covasna și Harghita. Și afișarea drapelului național al României este un prilej ca extremiștii maghiari să fluiere sau să arate semne obscene. Iar toate aceste manifestări de ofensă la adresa simbolurilor naționale românești nu sunt în niciun fel sancționate de autorități. Și nici de către elita comunității maghiare din România (UDMR, PCM, PPMT etc.). Revoltător este că atât președintele Băsescu cât și premierul Ponta nu reușesc să aibe un comportament demn în acest chestiuni atât de sensibile. La urma urmei e vorba de respectul nostru al tuturor față de simbolurile naționale”, mai spune jurnalistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News