Ioan Mircea Pașcu a vorbit despre Transnistria și modul în care Republica Moldova e ținută captivă de Federația Rusă.
Invitat la Defense România, Ioan Mircea Pașcu, ministru al Apărării în Guvernul Năstase, a fost întrebat despre separatiștii așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene (Transnistria) care ar putea genera anumite probleme pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. De menționat că, în ultima lună, au existat mai multe provocări pe malul stâng al râului Nistru, dar care nu au evoluat în evenimente complexe:
„Eu cred că transnistrenii o duc foarte bine acum, fac o grămadă de bani, pătrund, prin intermediul Republicii Moldova, pe piața Uniunii Europene și nu cred că sunt dispuși să renunțe la această situație privilegiată numai de dragul de a ajuta Rusia. Era altceva dacă Federația Rusă reușea să ajungă acolo, militar vorbind, ocupând Odesa și mergând înspre nord. Întrucât acest scenariu nu se materializează, și e greu de crezut că se va materializa rapid, iată că oamenii aceștia au și ei rezervele lor.
Conducerea moldoveană are o anumită atitudine față de transnistreni, probabil tocmai pentru că știu această situație, și nu vor să o implice. Rusia are tot interesul ca integritatea teritorială a Republicii Moldova să rămână intactă, paradoxal. În felul acesta, prin intermediul Tirapsolului încearcă să controleze deciziile de la Chișinău. Ori de câte ori aveam câte un Guvern la Chișinău care era ostil Rusiei, conflictul transnistrean era activat. În clipa în care sunt mulțumiți de ce se întâmplă acolo, Transnistria e liniștită. Au nevoie de acest buton pe care să apese dacă vor să controleze mișcările Chișinăului.
A doua chestiune este că Stalin a decis să se creeze Republica Moldovenească, actuala Transnistrie, după ce Basarabia s-a unit cu România. El a creat-o numai ca să spună că există această solicitare a Rusiei cu privire la Moldova în ansamblul ei. Numai că, ulterior, au făcut în așa fel încât toată industria grea, toată aprovizionarea cu energie a Moldovei să treacă obligatoriu prin Transnistria, tocmai pentru a putea controla și mai bine acțiunile Guvernului de la Chișinău. Astfel, cele două elemente sunt dorința de a controla acțiunile Chișinăului și inevitabilitatea activităților din teren, că Transnistria concentrează ce e mai important“, a conchis Ioan Mircea Pașcu.
Ioan Mircea Pașcu, ministru al Apărării între 2000 și 2004, a fost prezent la Defense România, unde a vorbit despre dorința atât a rușilor, cât și a ucrainenilor de a controla Insula Șerpilor, un important punct strategic la gurile Dunării:
„Tocmai importanța Insulei Șerpilor a determinat efortul ucrainean de recucerire a acesteia. Ea este plasată exact în dreptul gurilor Dunării, de unde pot fi monitorizate gurile Dunării, dar și atacate cu echipamente care pot fi instalate acolo. Situația în Marea Neagră a devenit importantă în sensul că, ținând seama de conflict, Turcia a închis strâmtorile și singura intrare/ieșire din Marea Neagră o reprezintă Dunărea. Un control al gurilor Dunării le dă rușilor posibilitatea să gestioneze accesul în și din Marea Neagră (...)“, a spus Ioan Mircea Pașcu (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu