Începutul declinului președintelui. "Presa și televiziunea nu au scos o vorbă despre aceste mișcări"

Cunoscutul scriitor, memorialist și publicist Dan Ciachir vorbește despre începutul declinului unui președinte.

Sunt timpuri demult apuse, dar sunt vremuri pe care nu avem dreptul să le uităm. Este vorba de Nicolae Ceaușescu.

Dan Ciachir relatează în cartea sa "Drumul cel mai scurt spre tine însuți" (2015) că declinul președintelui a debutat în 1977 după o bună perioadă de timp în care vântul îi suflase din plin în pânze. În rândurile de mai jos vă prezentăm un scurt fragment din volumul "Drumul cel mai scurt spre tine însuți":

"Pentru Ceaușescu, anul 1977 a însemnat începutul declinului, la capătul unei lungi perioade în care vântul îi suflase din plin prin pânze.

În primele zile din august 1977 au izbucnit grevele din Valea Jiului, la care au luat parte zeci de mii mineri; un fenomen fără precedent de la instaurarea regimului comunist în România. Nemulțumirile minerilor erau provocate de intenția Ocârmuirii de a le reduce salariile și pensiile. Presa și televiziunea nu au scos o vorbă despre mișcările din Valea Jiului, unde mai întâi a fost trimis Ilie Verdeț, însă greviștii au refuzat să trateze cu el, cerând să vină Ceaușescu. Acesta, aflat la Neptun, a sosit cu elicopterul. S-a spus că a fost la un pas să fie linșat și câ l-a înfuriat faptul că minerii i s-au adresat cu "domnule președinte''; două luni mai târziu a promulgat un decret absurd și imposibil de pus în practică, impunând ca formule de adresare exclusiv termenii 'tovarășe' și 'cetățene'.

La sfârșitul grevelor, care au durat câteva zile, măsuri represive dure i-au avut în vedere pe organizatori și pe o parte din participanți, dar s-a renunțat la ciuntirea salariilor și pensiilor. În 1978, ajungând la Deva, unde orașul mai păstra farmecul de altădată, un ziarist m-a dus să văd mina Ghelar în ale cărei adâncuri era să mă electrocutez din neatenție. Am coborât cu mai multe ascensoare zeci de metri și am văzut cum decurge munca minerilor. Unul dintre ei mi-a arătat o lopată poreclită inima lui Stalin. Când am ieșit la suprafață, întrucât se făcuse ora prânzului, am mers să mâncăm la cantină, unde era o curățenie desăvârșită", scrie Dan Ciachir în volumul său.

Citiți mai mult în "Drumul cel mai scurt spre tine însuți".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel