Medicina de vârf înseamnă, astăzi, biotehnologie. Medicamentele biologice tratează boli ”fără leac” până acum, sunt mai eficiente și au mai puține efecte secundare decât terapiile clasice. Rezultatul nu este întâmplător: medicamentele biologice pleacă de la proteine existente în corpul uman, care sunt ”îmbunătățite” în laborator astfel încât să devină agenți terapeutici naturali.
Roger Sidhu, director executiv al departamentului de oncologie al companiei Amgen, lider mondial în domeniul biotehnologiei și al terapiilor personalizate, a acordat un interviu DCNews, cu ocazia Congresului European de Hematologie.
-Noile terapii au rezultate spectaculoase, dar nu toți pacienții au acces la medicamentele inovative. Care este soluția acestei probleme?
-Compania Amgen lucrează cu guvernele din Statele Unite și Europa pentru a demonstra valoarea noilor terapii. Am realizat progrese în tratamentul unor boli grave, rezultate de neimaginat în era terapiilor clasice. Studiile clinice aflate în derulare dovedesc eficacitatea și siguranța noilor terapii. Pe zi ce trece se acumulează noi dovezi în acest sens. În ultimii ani au fost autorizate de instituțiile de reglementare din SUA și Uniunea Europeană mai multe produse inovatoare, medicii capătă experiență în utilizarea acetor terapii, iar pacienții primesc o nouă șansă.
-Costurile sunt mari?
-Investițiile pot ajunge la un miliard de dolari pentru un singur medicament. Amgen, cea mai mare companie independentă de biotehnologie, cu peste 20.000 de angajați, investește 25% din cifra de afaceri în cercetare. Colaborăm strâns cu lumea universitară și cu medicii. Tehnologiile de vârf sunt costisitoare. Dar, acest efort a dat rezultate în ariile terapeutice în care compania cercetează și produce medicamente biologice: oncologie, nefrologie, boli cardivasculare, neurologie. Terapiile inovatoare sunt eficiente în boli sau în cazuri considerate incurabile, până acum. Au mai puține efecte secundare, calitatea vieții pacientului este mai bună. Reprezintă o salvare în cazuri în care terapia clasică nu are efect.
-Aveți exemple?
- Kyprolis, un anticorp monoclonal pentru tratamentul pacienților cu mielom multiplu refractar, care nu răspund la terapii clasice. În leucemia limfoblastică acută, un pacient din zece nu răspunde la tratamentele clasice, iar singura șansă rămâne imunoterapia. Blincyto a dublat supraviețuirea în această formă gravă de cancer. Imunoterapia a devenit standard de aur, după studiul TOWER, care a fost lansat la acest Congres de Hematologie. Pacienții refractari sau cu recăderi, la care chimioterapia nu funcționează, au o nouă șansă cu terapiile inovatoare.
-La Congres s-a vorbit mult despre combinațiile de medicamente. Sunt dispuse companiile farmaceutice să colaboreze în acest sens?
-Combinațiile de medicamente sunt eficiente în lupta cu unele forme de cancer. Colaborarea între companii înseamnă un efort de cercetare comun, cu studii multicentrice care să vizeze combinații ale medicamentelor realizate de fiecare în parte. Amgen colaborează cu Merck pentru a studia eficiența combinației Blincyto și Keytruda, în imunoterapia pacienților cu limfom non-Hodgkin. Kyprolis este un medicament de bază în diferite combinații, pentru mielomul multiplu, o boală incurabilă, în care apar recăderi, așa cum spuneam, chiar dacă sunt rezultate bune la început, cu medicamente de primă linie.
[citeste si]
-În ce domenii să așteptăm noi rezultate, în viitorul apropiat?
-Amgen și Merck derulează un studiu de siguranță pentru folosirea unor combinații de medicamente în imunoterapia tumorilor solide. AMG820 și Keytruda sunt testate în cancerul pulmonar, colorectal și pancreatic. Imunoterapia folosește anticorpi care limitează dezvoltarea tumorilor solide și care cresc abilitatea sistemului imun de a identifica și lupta cu celulele maligne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu