Germanii afectaţi de inundaţiile din luna iulie au dat băncilor zeci de milioane de euro.
Budesbank, banca principală a Germaniei, a anunţat că mii de cetăţeni au venit cu bancnote udate sau stricate de noroi, ulei sau scurgeri din canalizări în ultima perioadă. Deşi anual primesc în medie cam 40 milioane de euro, în ultima lună Bundesbank a primit 50 de milioane de euro de la cetăţeni, în bancnote deteriorate. Banii sunt ulterior uscaţi, procesaţi şi distruşi la un centru din Mainz care analizează banii deterioraţi sau contrafăcuţi, scrie Euronews.
Toţi cetăţenii care au dat astfel de bancnote băncilor au primit contravaloarea egală.
Guvernul Germaniei a anunţat sume uriaşe care vor fi direcţionate spre reconstrucţia zonelor afectate de inundaţiile din ultimele săptămâni.
"Cancelarul Angela Merkel şi şefii guvernelor landurilor au ajuns la un acord asupra unui Fond naţional de reconstrucţie în valoare de 30 de miliarde de euro", anunţă Guvernul de la Berlin, într-un comunicat postat pe site-ul propriu. Fondul de reconstrucţie va fi susţinut în proporţie de 50% de către Guvernul Germaniei şi de 50% de către guvernele landurilor.
Guvernul Germaniei a alocat deja 200 de milioane de euro pentru acţiuni urgente de asistenţă în landurile afectate de intemperii.
Bilanţul inundaţiilor produse în iulie în landurile Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westfalia a fost de 170 de morţi. Mii de case şi zeci de poduri au fost distruse de intemperii. De asemenea, au fost înregistrate daune materiale şi în landul Bavaria. Aproximativ 40.000 de persoane au fost afectate grav de efectele inundaţiilor din vestul Germaniei, scrie Mediafax.
Biroul procurorului din Kobleniz a deschis vineri o anchetă pentru omucidere prin neglijenţă şi vătămări corporale din neglijenţă împotriva şefului administraţiei districtului Ahrweiler (vest), puternic afectat de inundaţii soldate cu zeci de morţi la mijlocul lunii iulie, relatează DPA şi AFP, citează Agerpres.
Ancheta împotriva lui Juergen Pfoehler, membru al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel (CDU), vizează presupusele sale greşeli din seara zilei de 14 iulie, când era probabil de serviciu şi avea "singurele competenţe de decizie".
Celor doi oficiali li se reproşează că nu au luat măsurile necesare înainte de precipitaţiile abundente şi inundaţiile dramatice, care au urmat, pentru a preveni populaţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu