Un curent de vânt solar va afecta începând de miercuri Terra.
Américo González Esparza, titularul Laboratorului Naţional pentru Climă Spaţială al Institutului de Geofizică al UNAM, a precizat că în perioada 14 - 18 martie planeta noastră se va confrunta cu perturbări ale telecomunicaţiilor în urma unor vânturi solare generate de o furtună geomagnetică de intensitate moderată care s-a creat pe Soare acum 27 de zile şi care acum va ajunge pe Pământ.
Nu trebuie confundat
Potrivit specialistului "nu este vorba de o explozie solară", astfel încât fenomenul nu trebuie confundat cu o furtună solară. Dacă ar fi vorba de o furtună solară în toată regula atunci ar fi trebuit să aprindem semnalul de alarmă, a spus el.
Furtuna geomagnetică ce va lovi Pământul în această perioadă îşi are originea în structurile aşa numite "găuri coronale" de pe suprafaţa Soarelui. Din aceste găuri iese vântul solar care interacţionează cu câmpul magnetic al planetei noastre, producând fenomene precum aurore boreale, dar şi alterări minore ale telecomunicaţiilor.
Avertisment
González Esparza a comparat fenomenul cu un cutremur de magnitudinea de 4 sau 5 grade, altfel spus un eveniment comun care se produce de aproximativ 300 de ori într-un ciclu solar (de 11 ani).
Expertul a reamintit că trebuie să fim atenţi în faţa furtunilor solare deşi ultima dintre ele s-a produs în urmă cu 160 de ani şi a generat perturbări importante în comunicaţia telegrafică într-o epocă în care nu existau telefoane celulare şi nici servicii de geolocalizare.
"Este cunoscut drept evenimentul Carrington iar următorul s-ar putea produce peste 50, 30 sau chiar doi ani; nu se ştie. La nivel mondial, astfel de evenimente trebuie să ne îndemne să ne punem de acord privind modul de acţiune şi cum să ne coordonăm la nivel de ţări", a subliniat expertul mexican.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News