Funeraliile savantului Stephen Hawking au avut loc sâmbătă la biserica St. Mary din Cambridge.
Actorul Eddie Redmayne, care a interpretat rolul profesorului Stephen Hawking în filmul biografic din 2014 The Theory of Everything, a citit un pasaj din Biblie în cadrul ceremoniei de înmormântare a astrofizicianului britanic, desfăşurată sâmbătă la biserica St Mary din Cambridge, informează Press Association.
Numeroase persoane au ieşit pe străzile din Cambridge pentru a-i aduce un ultim omagiu savantului, aplaudând în momentul în care cortegiul funerar a intrat în biserică. Astronomul Royal Martin Rees a rostit de asemenea câteva cuvinte în memoria omului de ştiinţă.
Printre cele 500 de persoane invitate la ceremonie s-au aflat şi numeroase personalităţi precum fotomodelul şi absolventa Cambridge Lily Cole, chitaristul formaţiei Queen şi astrofizicianul Brian May, comicul Dara O Briain, care a realizat un documentar despre Hawking. Directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, şi dramaturgul Alan Bennett s-au aflat de asemenea pe lista de invitaţi.
Clopotul bisericii a bătut de 76 de ori, pentru fiecare an din viaţa savantului, în timp ce sicriul din stejar masiv împodobit cu flori a sosit într-un dric. Un ropot spontan de aplauze a izbucnit în timp ce sicriul era purtat în biserică de şase membri ai colegiului Gonville and Caius din cadrul Universităţii Cambridge, unde savantul a predat timp de 52 de ani.
Rudele omului de ştiinţă, printre care şi cei trei fii Lucy, Robert şi Tim, au însoţit sicriul în biserică. Într-un comunicat publicat înaintea ceremoniei de sâmbătă, fiii omului de ştiinţă au spus că au ales să organizeze funeraliile în oraşul pe care l-a iubit atât de mult şi care l-a iubit la rândul său.
Robert Hawking, fiul cel mare al astrofizicianului, a ţinut un discurs în memoria tatălui său. Savantul a decedat în somn în data de 14 martie, la vârsta de 76 de ani.
[citeste si]
Hawking a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), o boală degenerativă care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile şi l-a făcut dependent de un sintetizator vocal pentru a putea comunica. Fizicianul declarase anul trecut pentru BBC că nu sperase niciodată că va ajunge la 75 de ani.
Cenuşa astrofizicianului va fi înhumată în luna iunie lângă rămăşiţele pământeşti ale lui Sir Isaac Newton, la catedrala Westminster Abbey.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu