Una dintre cele mai mari fortificaţii din preistoria Europei, cu o vechime apreciată la circa 3.400 de ani, a fost evidenţiată cu ocazia unor săpături arheologice efectuate în vara acestui an în oraşul Sântana, din judeţul Arad.
Specialiştii susţin că locul depăşeşte, prin suprafaţa ocupată, dimensiunile cetăţii Troia. Fortificaţia acoperă o suprafaţă de peste 80 de hectare, de trei ori mai mult ca vestita cetate antică. În plus, perimetrul relevat de arheologi pentru cetatea de la Sântana măsoară 3.300 de metri lungime. 'Practic, ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai importante descoperiri, a celei mai mari fortificaţii din preistoria Europei, care sigur se datează în jur de anul 1.300 înainte de Cristos, deci are o vechime de 3.300 - 3.400 de ani. (...) Am făcut, de mai multe ori, comparaţia cu Troia, pentru că această cetate este mai mare decât Troia şi este o realitate. Evident, a fost o comparaţie care să permită celor care îndrăgesc istoria, arheologia, să-şi facă o imagine despre dimensiunea acestei aşezări', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, profesorul Florin Gogâltan, unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest proiect.
O conductă a distrus parțial vestigiul
Potrivit acestuia, cetatea din oraşul Sântana este cunoscută de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când apare pe hărţile militarilor austrieci, însă cercetările arheologice în zonă au început abia în anul 1963, sub coordonarea profesorului Mircea Rusu, de la Institutul de Arheologie din Cluj Napoca. Rezultatele au fost modeste din cauza finanţării aproape inexistente în arheologie. O conductă de gaze, care a distrus o porţiune din fortificaţie, a fost cea care a permis reluarea cercetărilor, 46 de ani mai târziu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News