Febra Fânului: de ce apare și când este nevoie să mergi la medic

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Febra fânului, cunoscută și sub denumirea de rinită alergică, provoacă simptome asemănătoare răcelii comune: secreții nazale, nas înfundat, strănut și creșterea presiunii în sinusuri. Cu toate acestea, spre deosebire de răceala comună, febra fânului nu este cauzată de viruși.

Rinita alergică, cunoscută şi ca "febra fânului", este cauzată de o reacție alergică la așa-numiții alergeni. Substanțele care irită mucoasa nazală includ polenul, acarienii și părul de animale. Febra fânului este o afecțiune comună care afectează mai mult de 20% dintre oameni. Unii dintre ei prezintă simptome de rinită alergică pe tot parcursul anului, alții au simptome care se agravează în anumite perioade ale anului, de obicei primăvara, vara sau toamna.

De ce apare rinita alergică

Într-un proces cunoscut sub numele de sensibilizare, sistemul imunitar recunoaște în mod eronat inhalanții inofensivi ca o amenințare și începe să producă anticorpi. Când o persoană intră din nou în contact cu aceste substanțe, anticorpii le recunosc și semnalează sistemului imunitar să elibereze substanțe chimice (histamine) în sânge. Histaminele provoacă o reacție care duce la simptomele supărătoare ale febrei fânului. Factorii de risc pentru febra fânului includ: prezența altor alergii sau astm bronşic, antecedente familiale de alergii, expunerea la fumul de țigară în primul an de viață și contactul constant cu alergeni. Rinita alergică sezonieră este cauzată în principal de polenul din aer, ierburi și buruieni, precum și de sporii de ciuperci și mucegai. În schimb, rinita alergică pe tot parcursul anului este de obicei asociată cu acarieni, gândaci, ciuperci și spori de mucegai, precum și cu epiderma și saliva animalelor de companie.

Cum ne tratăm

Cel mai bun mod de a trata rinita alergică este evitarea contactului cu alergenii. Cu toate acestea, nu este ușor, mai ales în cazul alergiilor la polenul din aer. Dacă rinita alergică este de o formă mai ușoară, poţi apela la medicamente fără prescripție medicală. Dacă nu funcționează, poate fi nevoie să iei medicamente pe bază de rețetă. Mulți simt o îmbunătățire semnificativă doar după utilizarea mai multor antialergice. În cazul copiilor, este necesar să le dai doar acele produse care sunt destinate celor mici. 

Rinita alergică afectează aproximativ 20-40% din populație, din care 25% sunt adolescenți și adulți tineri. Incidența maximă a bolii se află în copilărie și în adolescență, persoanele de sex masculin fiind mai frecvent afectate. Studiile au arătat că, pe plan interațional, rinita alergică sezonieră afectează aproximativ 10-30% dintre persoanele adulte și 40% dintre copii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel