Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat vineri, la Cincu, cu ocazia Zilei Distinşilor Vizitatori, că unul dintre scopurile Exerciţiului Vigorous Warrior 19, cel mai mare exerciţiu medical din istoria NATO, care presupune acordarea de asistenţă medicală şi socială, într-o situaţie reală de război, este colaborarea între civili şi militari iar acesta a fost atins.
"Exerciţiul este organizat de Ministerul Apărării Naţionale şi de Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară pe partea medicală. Colaborarea civil-militară este unul din scopurile acestui exerciţiu. Implicarea forţelor şi personalului coordonat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care a inclus IGSU, serviciile de ambulanţă, medicii de la serviciile de primiri-urgenţe, ONG-uri cu care avem acorduri, aviaţia Ministerului Afacerilor Interne, toate acestea organizaţii împreună, între care şi mulţi voluntari, au reuşit să lucreze împreună. Vedem ONG-uri care au învăţat să lucreze unele cu altele, apoi au învăţat să lucreze cu partea profesionistă, care este ISU, cu personalul SMURD, cu partea militară - acesta a fost scopul exerciţiului şi cred că a fost foarte bine atins. Nu am auzit unul care să se plângă că a pierdut timpul aici, toţi susţin că au învăţat, iar experienţa dobândită face ca totul să fie mult mai clar pentru ei în caz de situaţie de urgenţă", a declarat Raed Arafat.
"Pe partea de situaţii de urgenţă avem câteva lecţii, începând cu cea mai simplă: că la un anumit tip cort nu e suficient un încălzitor, e nevoie de două dacă temperatura e sub 5 grade. Aceasta e o lecţie care va fi pusă pentru readaptarea sistemului nostru de cazare în corturi, care este folosit şi pentru populaţie. Acestea sunt lucruri mici, care se culeg şi se aplică pentru următorul exerciţiu, dar cel mai important este ce a învăţat fiecare structură despre cealaltă, ce au învăţat despre modul de colaborare, militari, civili, angajaţi, voluntari. Avem aici şi un grup de voluntari cu câini, cu care avem acord de parteneriat la nivelul DSU care au obţinut, o parte din ei, certificare la nivelul MAI, care pot fi folosiţi de noi în situaţii de urgenţă - cutremur, căutare-salvare, avalanşă, orice misiune care necesită căutare-salvare", a subliniat Read Arafat.
La Exerciţiul Multinaţional Medical Întrunit Vigorous Warrior 2019, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară au participat peste 2000 de militari şi civili din 39 de state membre şi partenere NATO, fiind cel mai mare exerciţiu medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu