Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a anunţat că a avut o întâlnire foarte lungă şi sinceră cu omologul său ungar la Bruxelles pentru a-l convinge să susţină deschiderea negocierilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, cu trei zile înaintea unui summit crucial, transmite AFP.
'Tocmai am încheiat o întâlnire cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Am vorbit timp de o oră. A fost o discuţie foarte lungă şi sinceră, a spus pe Instagram Kuleba, aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles.
'Desigur, subiectul principal a fost decizia Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE', a adăugat el.'I-am spus clar lui Peter: avem un viitor comun în Europa. Trebuie să reuşim acest lucru cât mai repede posibil. Împreună', a subliniat ministrul ucrainean. Nu a fost imediat clar dacă întâlnirea a permis o apropiere între cei doi vecini.
'Înţeleg că toată lumea aşteaptă un răspuns: da sau nu? Vă rog să-mi acordaţi ceva timp', a spus Kuleba, adăugând că cei doi miniştri vor comunica acum şefilor de stat conţinutul întâlnirii lor.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat pe scurt cu premierul ungar Viktor Orban, duminică, la Buenos Aires, în marja învestirii noului preşedinte argentinian Javier Milei. O înregistrare video a acestei conversaţii vizibil intense a fost făcută publică de Senatul argentinian.
La rândul său, Peter Szijjarto a indicat pe Facebook că i-a 'explicat' lui Dmitro Kuleba că, pentru Budapesta, propunerea de a începe discuţii cu Ucraina, ţară aflată în război cu Rusia de aproape doi ani,'nu a fost bine pregătită'.
'O astfel de decizie are o importanţă istorică pentru viitorul întregii Uniunii Europene', dar 'Comisia Europeană nu are nici cea mai mică idee despre impactul pe care l-ar avea aderarea Ucrainei la UE asupra întregii comunităţi', a argumentat el. Cu trei zile înaintea unui summit european ce trebuie să decidă cu privire la continuarea drumului său spre UE, Kievul este îngrijorat de lipsa de consens în rândul celor 27.
Ucraina aşteaptă, de asemenea, ca UE să îşi continue sprijinul pentru efortul său de război şi speră să deblocheze un ajutor de 50 de miliarde de euro sub formă de donaţii şi împrumuturi, precum şi un ajutor militar de cinci miliarde de euro, după eşecul contraofensivei lansate în iunie. Şi aici însă, Ungaria persistă în refuzul său, în pofida unei presiuni foarte puternice din partea partenerilor săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu