DEZBATERE: Jurnaliştii din străinătate se tem că votul prin corespondenţă va favoriza frauda electorală - VIDEO

dezbatere vot prin corespondenta
dezbatere vot prin corespondenta

Dezbaterea organizată de publicaţia Impact din Montreal împreună cu Radio Metafora din Seattle, în parteneriat cu DC News, pe tema votului prin corespondenţă a românilor din străinătate, la care au participat  jurnalişti din Canada, SUA, Noua Zeelandă, Germania, Spania, Canada, Italia, Republica Moldova, Germania şi Kazahstan a scos la iveală teama românilor din diaspora că în ultimul timp, politicienii au devenit interesaţi de aceste voturi pentru că sunt mult mai uşor de fraudat.

Jurnaliştii din străinătate au încercat să aducă o soluţie pentru a putea implementa votul prin corespondenţă. Cea mai mare problemă este ridicată de lipsa unei baze de date în care să fie înregistraţi toţi românii din diaspora. Această bază de date nu există pentru că, până la ultimele alegeri prezidenţiale, politicienii nu au realizat potenţialul diasporei de a influenţa rezultatele alegerilor, au fost de acord majoritatea jurnaliştilor prezenţi la dezbatere.

Urmăreşte mai jos, integral, dezbaterea jurnaliştilor din diaspora

De asemenea s-a dezbătut problema moralităţii votului românilor din străinătate, care s-a ridicat după ultimele alegeri prezidenţiale, în care diaspora a înclinat balanţa în favoarea lui Traian Băsescu. Jurnaliştii consideră că există o mare parte a românilor care nu s-au desprins de realităţile româneşti pentru că ţin legătura cu familia, urmăresc programele româneşti şi sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă. "Toată lumea are drept de vot, chiar şi cei care se vând pe un kilogram de zahăr sau de ulei. Votul este universal. Problema este ca cei care votează, dacă sunt un milion, păi un milion să fie, nu 50.000 şi restul să fie doar din liste", a încercat să rezume discuţia, Bogdan Chirieac de la ziarul DeCeNews.

Jurnaliştii au abordat şi punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe privind costurile unui vot prin corespondenţă. Problema costurilor ar fi una destul de mică, pentru că fiecare ar vota individual prin internet, dar preţurile ar urca din cauza achiziţionării softului care să permită distribuţia buletinelor de vot. Şi în acest caz s-a ridicat problema slabei centralizări a situaţiei celor din diaspora. Spre exemplu în Italia din cei un milion şi jumătate de români, doar aproximativ 100.000 sunt trecuţi în evidenţe.

Citeşte şi:

DEZBATERE: Elementele de siguranţă de pe buletinul de vot prin corespondenţă, neprecizate în proiectul de lege

Asociaţii ale jurnaliştilor români din Diaspora, prea puţin cunoscute

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel