Descoperire revoluționară în domeniul clonării

descoperire clonare dece
descoperire clonare dece

Posibilitatea de a folosi pielea unui pacient pentru a crea o nouă inimă sănătoasă sau un ficat este aproape de a deveni realitatea după ultima descoperire a cercetătorilor americani, scrie The Telegraph.

Folosind tehnica clonării care a născut oaia Dolly în 1996, oamenii de știință au reușit, pentru prima oară, să transforme celulele pielii umane în celule stem "embrionice", care se pot dezvolta în orice tip de țesut al corpului. Experții pretind că descoperirea oferă perspectiva "clonării terepeutice", care presupune că propria piele a pacienților poate fi folosită pentru a înlocui celule distruse din părți ale corpului bolnave sau rănite.

De terapia prin celule stem pot beneficia oameni cu boli precum Parkinson, scleroză multiplă, boli de inimă și răni ale  coloanei vertebrale, spun cercetătorii.

Descoperirea cercetătorilor este pasibilă de a stârni și o dezbatere despre etica clonării, pentru că, în teorie, metoda aceasta pate conduce la tentative de a reproduce oameni.

Dr. Shoukhrat Mitalipov, care a condus studiul, spune însă că munca sa se concentrează pe a crea celule stem pentru a tratat diverse boli și crede că este improbabil ca cineva să încerce să cloneze o persoană.

Tehnica presupune scoaterea nucleului unei celule a pielii, care conține ADN-ul pacientului, și introducerea acesteia într-o celulă-ou căreia i-a fost eliminat nucleul original. Celula-ou nefertilizată începe apoi să se dezvolte  într-un embrion și produce celule stem. Deoarece conține codul genetic al pacientului, celule pot fi puse prin transplant în corpul pacientului fără a exista riscul ca acestea să fie respinse de sistemul imunitar.

Deși metoda a fost una de succes în studiile pe maimuțe, încercările de a o repeta pe oameni au dat greși fiindcă celulele-ou ale acestora sunt mult mai fragile.

Unii cercetători spun că această descoperire reprezintă un imbold îndelung așteptat pentru cei care doresc să realizeze clonarea, iar alții amintesc că experimentele anterioare arată cum embrionii clonați cedează într-un anumit moment al gestației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel