Judecătoarea Gabriela Baltag condamnă ferm parteneriatul semnat de șefii ÎCCJ, CSM și al Parchetului General, într-o declarație pentru luju.ro. Ea spune că documentul reprezintă o alterare a ideii de dreptate.
"Declaratia comuna semnata de trei reprezentanti ai institutiilor sistemului judiciar - Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - in cursul lunii iulie, de a carei existenta si continut am aflat in data de 18 august cand a fost data publicitatii, fara a da nicio valoare, semnificatie si functiei apararii, implicarea reprezentantului corpului de avocati lipsind cu desavarsire, reprezinta o alterare evidenta a ideii de dreptate.
Nu este posibil sa vorbim despre o justitie puternica, adevarata daca judecatorii vor continua sa adere "...la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare a Strategiei nationale anticoruptie 2016 -2020..." semnand scrisori sau alte pacte la o masa cu reprezentantul acuzarii, in absenta apararii.
Am sperat si, probabil asemeni mie, majoritatea celor care sunt devotati unui act de justitie real ca nu vom mai retrai experinta nefericita a "parteneriatelor" de trista amintire.
Lupta impotriva coruptiei, obiectiv nobil si necontestabil, asumat de intreaga societate, fara a fi insa mai importanta decat toate celelalte deziderate date spre dezlegate justitiei, nu poate sta la temelia nesocotirii principiilor.
[citeste si]
Judecatorii nu au voie sa se aseze, in numele adevarului pe care-l infaptuiesc, la o masa unde sta asezat procurorul, prezenta avocatul fiind ignorata cu desavarsire.
Nici macar regimurile totalitare, pe cale de disparitie, intr-o societate in plina reforma, nu mai iau in calcul astfel de variante. Am crezut ca a trecut vremea declaratiilor fara substanta care nu aduc nicio valoare idealurilor!
De la momentul publicarii "Declaratiei comune", incerc sa-i inteleg rostul dar mai ales sa-mi explic care este motivul pentru care, in plina vacanta judecatoreasca, a fost nevoie de o confirmare intarziata a unor tinte asumate, oricum, printr-un act normativ. Pare ca declaratia elaborata fara cunostinta tuturor se doreste a prinde conturul unei legi, in conditiile in care nu se intampla ca aceasta procedura sa fie utilizata in toate situatiile cand avem de urmarit implinirea unor obiective la fel de importante.
Am inca nadejdea ca aceasta declaratie nu incearca sa reprezinte temelii care sa consolideze pozitiile unora fata de actiunile legitime ce se deruleaza de cateva saptamani avand aceeasi finalitate - aflarea adevarului," se arată în declarația obținută de luju.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu