Urmărește emisiunea live


De ce acte ai nevoie pentru cununia civilă şi cea religioasă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă tocmai v-ați logodit și urmează cununia civilă și mai apoi cea  religioasă, trebuie să știi de ce acte vei avea nevoie pentru cele două momente.

De ce acte ai nevoie pentru cununia civilă şi cea religioasă

- certificate naştere ale viitorilor soţi în original şi copie

- acte identitate mire/mireasa copie şi original

- buletinele martorilor (la primărie)

- certifical prenupţial, valabil 14 zile de la data eliberării. Analizele medicale sunt obligatorii pentru încheierea căsătoriei. De regulă, analizele se efectuează în aceeaşi zi, iar certificatul prenupţial este gata pentru a fi depus la primărie. Analizele obligatorii sunt cele de sânge, pentru sifilis şi Hiv, precum şi o radiografie pulmonara.

- declaraţie din care să rezulte că nu există impedimente de natură legală care să pună în pericol nuntă

- act de divorţ sau certificat de deces, după caz, în original şi copie în caz că unul dintre soţi a mai fost căsătorit, a divorţat sau a rămas văduv. Cei divorţaţi trebuie să prezinte sentinţa de divorţ în două exemplare, iar cei rămaşi văduvi vor pune la dosar certificatul de deces în original şi copie nelegalizata a persoanei decedate.

- pentru cununia religioasă este necesar ca soţii să prezinte certificatul de cununie civilă

Actele sunt depuse la Starea Civilă, iar miri urmează să stabilească împreună cu ofiţerul de stare civilă ziua şi ora la care se oficiază cununia. La depunerea actelor trebuie să fie prezenţi ambii soţi.

Martorii de la cununia civilă

Spre deosebire de cununia religioasă, unde nașii trebuie să reprezinte la rândul lor o familie, deci să fie căsătoriți civil și religios, la cununia civilă poți avea drept martori orice adult care are în posesie un act de identitate.  Calitatea de martor la o cununie civilă presupune semnarea în registrul Stării Civile, alături de miri, luând astfel la cunoștință de uniunea dintre cei doi.

Martorii trebuie să fie cetăţeni majori şi să posede actul de identitate aflat în termen de valabilitate la momentul oficierii. Nu pot fi martori la încheierea căsătoriei cetăţenii care nu înţeleg limba vorbită (fără traducător autorizat) incapabilii, precum şi cei care din cauza unei deficienţe psihice sau fizice nu sunt apţi să ateste faptele. Martorii pot fi: rude sau afini, indiferent de grad, prieteni, etc şi atestă faptul că soţii şi-au exprimat consimţământul personal şi liber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel