Curtea Constituţională dă dreptate DeCe News: comasarea alegerilor imposibilă din punct de vedere tehnic

Motivarea Curţii certifică ceea ce DeCe News şi ProDemocraţia anunţau înainte de a apărea avizul de neconstituţionalitate pe legea alegerilor comasate. Experimentul viza o probă practică a timpului necesar fiecărui alegător pentru a ştampila şase buletine de vot, iar rezultatul a fost că nu am fi avut timp fizic să votăm, chiar şi la o prezenţă de minim 60%.

DeCe News a semnalat şi o altă carenţă organizatorică, care ar fi dus la reale dificultăţi ale procesului de vot. La şase buletine de vot, ştampila nu ar fi dat randament şi după primele trei buletine ştampilate, pe hârtie se mai vedea doar o urmă de tuş. Situaţia ar fi fost cuadvărat gravă, penru că în conformitate cu legea electorală, ştampila trebui să fie clară pentru a se valida buletinul de vot, în caz contrar acesta fiind declarat vot nul.

În motivarea Curţii Constituţional se arată cetăţenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă - exprimarea opţiunii pe 6 buletine de vot -, ceea ce va presupune creşterea exponenţială a timpului necesar votării pentru fiecare cetăţean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele 3 urne. "Complexitatea operaţiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voinţa lor, nu vor reuşi să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului, până la închiderea urnelor", a mai stabilit Curtea Constituţională.

Vezi aici experimentul DeCe News:

Experiment DeCe News şi ProDemocraţia: comasarea alegerilor, imposibilă tehnic pentru alegători FOTO+VIDEO

Iată articolele contestate de Curtea Constituţională:

1. Prelungirea mandatelor aleşilor locali cu 6 luni încalcă principiul periodicităţii alegerilor

Prelungirea mandatelor aleşilor locali cu aproximativ şase luni nu se încadrează în situaţiile strict şi limitativ prevăzute de Constituţie şi Legea 215/2001 şi încalcă principiul periodicităţii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor încalcă principiul neretroactivităţii legii, a stabilit CCR.

2. Comasarea alegerilor parlamentare şi locale determină încălcarea dreptului de a fi ales

Organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de articolul 37 din Constituţie, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei privind neconstituţionalitatea Legii de comasare a alegerilor locale şi parlamentare.

3. Decăderea instanţelor în cauzele împotriva HG privind colegiile uninominale, incompatibilă

Instituirea sancţiunii decăderii instanţelor judecătoreşti învestite cu soluţionarea acţiunii împotriva hotărârilor de Guvern prin care sunt delimitate colegiile uninominale reprezintă o sancţiune incompatibilă cu rolul şi statutul instanţelor, nefiind opozabilă acestora, arată CCR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel