Cum se tranșează corect porcul

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Astăzi, de Ignat, românii se pregătesc de tăierea porcului pentru a pune tot felul de preparate pe masa de Sărbători. Iată cum se face tranșarea acestuia.

După ce a fost sacrificat, porcul se pârleşte şi se spală bine, până când şoriciul rămâne curat. Aşază-l apoi pe spate. Cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit taie mai întâi capul şi picioarele. Urmează apoi tăierea pe burtă şi scoaterea măruntaielor. Prima dată trebuie scoasă vezica urinară (băşica), vezica biliară, apoi intestinele şi stomacul. Ultimele două se pun într-un lighean cu apă rece. rebuie curăţate foarte bine, după care se lăsă puţin în apă cu oţet, scrie cumsa.ro.

Urmează să scoţi plămânii, ficatul şi inima. Ai grijă să desparţi inima de plămâni. Cei din urmă trebuie crestaţi pentru a se scurge sângele. Toate aceste organe se pun într-un lighean cu apă rece. Scoate şi splina care nu se pune în apă, ci se lasă separat, într-un castron. Porţiunile de unde ai extras organele trebuie spălate, iar carnea să fie ştearsă cu un şervet curat. Este timpul să extragi limba.

Apoi, porcul se despică în două, de-alungul şirei, de la coadă la ceafă. Mai întâi, trebuie să scoţi rasoalele (întâi cel din spate şi apoi cel din faţă). Următorul pas este să scoţi pulpa din spate şi apoi pe cea din faţă. Urmează să formezi slănina de pe spate: o parte o fasonezi pentru a fi afumată şi o parte se păstrează pentru prepararea cârnaţilor. Ai grijă, când te apuci de tăiat, să delimitezi partea care va rămâne pentru kaizer de cea pentru slănină tare de pe spate. 

Apoi, se scoate muşchiuleţu, după care se vor scoate cotletul şi ceafa. Urmează bucăţile de kaizer şi coastele ce pot fi puse la afumat sau pot fi păstrate proaspete, la congelator. Din bucata rămasă se vor scoate bucăţi de costiţă, dar şi  bucăţi de carne ce se pot folosi pentru tocat sau diferite mâncăruri.

Slănina se freacă bine cu sare grunjoasa. Şuncile trebuie marinate cu amestec de sare, puţin zăhar şi usturoi pisat. Capul şi picioarele trebuie depozitate într-un spaţiu curat şi răcoros până când vor deveni piftie. Organele se vor folosi la prepararea tobei şi a lebărului. La tobă se pune şi limba. Carnea se marinează cât mai repede posibil, înainte de a se răci. Pentru aromă şi frăgezire, se freacă cu puţin usturoi şi zahăr. După ce se răceşte complet, se freacă cu sare şi condimentele preferate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel