EXCLUSIV  Cu cât plătea Cioloș armata de IT-iști (GovITHub) care a lovit Guvernul Grindeanu

DC News a aflat cu cât îi plătea Dacian Cioloș pe tinerii IT-iști recrutați pe vremea guvernului tehnocrat care au decis recent să renunțe la colaborarea cu Executivul condus de Sorin Grindeanu.

Bursierii GovITHub primeau 9.000 de lei lunar.

Într-un răspuns adresat DC News, actualul Guvern a transmis informații despre sumele încasate de IT-iști.

"Potrivit prevederilor OUG nr. 71/2016 pentru stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale, reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, fiecare bursier selectat în cadrul Programului guvernamental GovITHub a primit o bursă de cercetare în cuantum de 12.831 lei/lunar - brut (9.000 de lei/lunar - net). Programul a fost finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

În total, plăţile efectuate (sume nete) de SGG către specialiştii IT din echipa GovITHub au fost:

19 persoane x 9.000 lei/pers.x 1 lună =171.000 lei
18 persoane x 9.000 lei/pers.x 2 luni = 324.000 lei
TOTAL PLĂŢI: 495.000 lei.

Criteriile şi metodologia privind organizarea şi desfășurarea selecției membrilor GovITHub au fost aprobate prin ordin al șefului Cancelariei Prim-Ministrului şi îl aveţi ataşat la e-mail", a transmis Guvernul în exclusivitate pentru DC News.

IT-iștii au dat lovitura Guvernului Grindeanu

Voluntari și bursieri, specialiști din domeniul IT au renunțat la colaborarea cu Guvernul Grindeanu după OUG 13.

"În urma adoptării ordonanței de urgență (OUG) prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu și a proiectului de lege privind grațierea, bursierii GovITHub se declară indignați și refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern și a echipei sale de miniștri.

Programul guvernamental GovITHub a fost creat în 2016 ca urmare a unei inițiative de implicare civică a specialiștilor IT din mediul privat care își doresc să contribuie în mod activ la digitalizarea instituțiilor publice și la îmbunătățirea relației cetățeanului cu statul.

Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparența, implicarea civică și un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar 4 luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact național, care în alte condiții ar fi costat statul român peste 1 milion EURO.

[citeste si]

În acest context, deciziile guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum și modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub și contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât și valorilor personale ale bursierilor. Așadar, bursierii GovITHub au luat în regim democratic hotărârea să înceteze colaborarea cu actualul guvern.

Prin această poziție oficială ne exprimăm îngrijorarea pentru direcția periculoasă în care se îndreaptă România și tragem un semnal de alarmă privind valorile democratice ce trebuie protejate", au transmis specialiștii în IT pe data de 1 februarie 2017.

Despre GovIThub

Operațional din 3 Octombrie 2016, programul guvernamental GovITHub reunește voluntari și bursieri, specialiști din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice respectând principiile de Open Source, Mobile Ready, Cloud Enabled, Security & Privacy.

Pe parcursul programului, GovITHub a avut parte de susținerea a sute de voluntari care împărtășesc valorile si dorința de modernizare a societății românești. Proiectele finalizate cu succes cu ajutorul lor și al numeroșilor reprezentanți oficiali din administrația publică ne-au convins de viabilitatea aspirațiilor de digitalizare, transparentizare și eficientizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel