Compania Google este anchetată în Uniunea Europeană pentru posibil abuz de poziţie dominantă. Dezvoltatorul Android este suspectat că „forţează” partenerii hardware să preinstaleze pe dispozitive o suită de aplicaţii Google, pe care utilizatorii nu au posibilitatea să le dezinstaleze.
Comisarul european pentru Competiţie, Margrethe Vestager, a anunţat că situaţia este analizată cuatenţie şi că se cercetează dacă rivalii Google sunt afectaţi sau nu de contractele pe care compania le încheie cu partenerii săi. „Marile companii nu trebuie să încerce să se protejeze prin blocarea inovaţiei”, a declarat Vestager, într-un discurs ţinut la Amsterdam, conform Daily Mail.
Ea a adăugat că politica Google, prin care partenerii hardware trebuie să preinstaleze pe dispozitivele care folosesc sistemul său de operare aplicaţii Google, precum Maps, Google Play sau Google+, ar putea bloca accesul utilizatorilor la noi aplicaţii, posibil mai bune.
[citeste si]
„Unele aplicaţii (Google) vin preinstalate pe dispozitive. Poţi dezactiva aceste aplicaţii, dar nu le poţi elimina complet. (...) Ne îngrijorează faptul că cerându-le producătorilor de telefoane şi operatorilor telecom să preinstaleze o serie de aplicaţii, în loc să îi lase pe ei să decidă ce aplicaţii doresc să încarce pe telefoane, e posibil ca Google să fi blocat una din principalele modalităţi prin care noile aplicaţii pot ajunge la consumatori”, a explicat Vestager.
Un purtător de cuvând al Google a declarat, ca răspuns la comentariile făcute de comisarul european, că oricine poate folosi Android, cu sau fără aplicaţiile companiei.
Android este de departe cel mai popular sistem de operare mobil din lume, cu o cotă de piaţă globală de peste 80%.
În cazul în care este găsită vinovată de aceste acuzaţii, compania americană riscă o amendă care poate reprezenta 10% din veniturile sale pe un an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News