Mihail Kalashnikov, inventatorul faimoasei puştii de asalt AK-47, "Avtomat Kalashnikov",a încetat luni din viaţă, la vârsta de 94 de ani, într-un spital din Izhevsk, potrivit publicaţiei The Province. Produsă în circa 100 de milioane de exemplare, AK-47 este considerată de mulți experți că a provocat mai multe victime decât bomba nucleară. Kalashnikov a declarat de multe ori că, personal, s-a simţit netulburat de contribuţia sa la vărsările de sânge din lume."Eu dorm bine. Politicienii sunt de vină pentru incapacitatea de a ajunge la un acord şi pentru că recurg la violenţă", a declarat acesta în 2007.
Născut la 10 noiembrie 1919, într-un sătuc denumit Siberia, inventatorul celei mai cunoscute arme automate a avut o tinerețe tragică. Familia sa, considerată ca făcând parte din rândul 'țăranilor bogați', a căzut victimă represiunii staliniste: la vârsta de 11 ani, el a fost deportat. Unul dintre frații săi a fost închis în gulag și până la Perestroika lui Gorbaciov, generalul Kalașnikov, delegat la congresele Partidului Comunist al URSS, a păstrat tăcerea, chiar în sânul familiei sale, asupra 'acestor teribile secrete'.
Momentul în care şi-a stabilit ferm cursul a fost în 1941, în bătălia de la Briansk împotriva forţelor naziste, atunci când un obuz i-a lovit rezervorul. În timp ce se recupera în spital, Kalashnikov se tot gândea la puştile automate superioare pe care le-a văzut la nazişti. Ideile sale au dat roade cinci ani mai târziu.
"Daţi vina pe germanii nazişti pentru că am devenit un designer de arme", a precizat Kalashnikov. "Întotdeauna am vrut să construiesc maşini agricole".
După război, în 1947, a îmbunătățit această armă, pe care a denumit-o AK-47 (Avtomat Kalașnikov model 1947). Aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai fiabile și mai eficiente arme de asalt din ultima jumătate de secol. Intrată în dotarea Armatei Roșii în 1949, ea a cunoscut o răspândire fără precedent în întreaga lume. De-a lungul timpului, acest model a stat la baza diferitelor arme, de la cele destinate trupelor speciale la cele semiautomate cu lunetă, fabricate în mai multe state ale lumii.
AK-47 a devenit între timp arma favorită a trupelor de gherilă și a teroriștilor. Kalașnikov însă declara că intențiile sale au fost unele pur patriotice: "Nu am creat pușca pentru conflicte internaționale, am creat-o pentru a proteja granițele țării mele. Nu este vina mea că s-a răspândit în întreaga lume. Acest lucru se datorează siguranței și simplității sale". Mihail Kalașnikov avea gradul de general-locotenent și a fost decorat de două ori cu ordinul sovietic 'Erou al muncii socialiste'.
Modelul AK-47 i-a atras recunoașterea din partea tuturor specialiștilor. Uzi Gal, inventatorul israelian al mitralierei Uzi (mort în 2002) i-a mărturisit lui Mihail Kalașnikov: 'Ești un constructor inegalat și cel mai competent'.
Fiul său, Viktor, i-a călcat pe urme și a creat pistolul mitralieră Bizon-2, folosit de poliția rusă. 'Tatăl meu și cu mine am fi putut deveni milionari, ca inventatorul american al Mi-6 Eugene Stoner care primea câte un dolar pentru fiecare armă vândută. Dar sistemul rus nu permite asta', a afirmat Viktor Kalașnikov. Pentru că Rusia, mare exportatoare de arme, nu a recunoscut dreptul lui Kalașnikov la proprietate intelectuală, scrie AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu