Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, agenția de monitorizare a presei ActiveWtatch a cerut părerea mai multor personalități, printre care Adriana Săftoiu, Lucian Mândruță, Dan Bitman și Andi Moisescu, despre etnia romă.
Adriana Saftoiu, politician, fost deputat în Comisia de Educatie
Cum credeti ca v-ar fi fost viata daca v-ati fi nascut de etnie roma?
Nu stiu. Si nu pentru ca e vorba de etnia roma. As fi raspuns la fel si daca m-ati fi intrebat cum mi-ar fi fost viata daca m-as fi nascut de etnie germana sau oricare alta. Nu am considerat niciodata ca trebuie sa ma pun in pielea celuilalt ca sa inteleg o situatie. E un artefact. Ca sa inteleg ce simte cel de langa mine trebuie doar sa am mintea deschisa si sa renunt la prejudecati.
In cazul romilor, da, sunt foarte multe prejudecati, dar si foarte multe realitati care dau apa la moara acestor prejudecati. Si trebuie sa mai tinem cont de un lucru: nimeni nu te poate ajuta mai mult decat tu insuti. Un cetatean rom se poate salva singur de la marginalizare, dar nu e suficient daca e vorba de comunitatea careia ii apartine. E valabil si pentru romani. Imaginea noastra in ”afara” nu e una foarte apetisanta. Cum o schimbam? Doar impreuna.
Nu cer nimanui sa se puna in locul meu cand ma simt jignita sau discriminata, caci si mie mi se intampla asta chiar daca nu sunt rom. Uneori e suficient sa fi femeie ca sa simti asta. Alteori, roman. Am propria mea intamplare in Roma intrand intr-un boutique si vorbind cu fiul meu in romana. Brusc, am fost invitati afara pe motiv ca e ora inchiderii. Si nu era. A fost suficient sa vorbim in romana ca sa le simt dispretul. Cand ma simt nedreptatita, nu caut sa ii invinovatesc pe ceilalti si plec de la premiza ca eu nu reusesc sa corectez prin atitudine si argumentatie asemenea manifestari ostile. Sa fii victima, e usor. Sa fii invingator, e o lupta cu limitele tale si cu limitele celor din jur. Si presupune o atitudine persuasiva si foarte demna.
Credeti ca sistemul de educatie, asa cum este el acum în Romania, ajuta sau îngradeste copiii romi sa devina adulti cu o viata decenta?
Actuala lege a educatiei le permite chiar sa studieze limba romani. Etnia roma trebuie doar sa cunoasca legea. Nu le pune nici o piedica. Nu legea e cea care ii impiedica pe copiii romi sa devina adulti cu o viata decenta, ci modul in care familiile lor le gandesc viitorul, pe de o parte, si perceptia acestei etnii in mentalul colectiv, pe de alta parte. Cei mai multi copii care abandoneaza scoala sunt cei de etnie roma. Nu stiu daca exista o statistica elocventa in ceea ce priveste disponibilitatea firmelor de a angaja romi. Sunt sigura ca unii romi ar fi angajati de isprava, dar prejudecata ca romii “fura” (ma limitez doar la acest cuvant) provoaca reticenta angajatorului. Pe cale de consecinta, in lipsa unui loc de munca, apare si imposibilitatea de a sustine un copil rom in scoala. Pe de alta parte, nu sunt foarte sigura ca familiile rome constientizeaza cat de important e sa ai totusi “carte”. Din acest punct de vedere, sunt si suficiente familii de romani care nu mai considera ca ai parte daca ai carte. Din pacate, cand esti si rom a nu avea carte este ingrosat si de apartenenta la o etnie care nu si-a castigat prin propriile forte respectul. L-am intrebat pe copilul meu daca ar accepta sa stea cu un copil rom in banca. A ezitat si apoi mi-a spus: pe mine nu m-ar deranja, dar ar rade colegii mei de mine. E relevant raspunsul pentru cum ne crestem reciproc unii pe altii. Eu pot sa insist spunandu-i ca un copil roman poate fi la fel de necivilizat ca un copil rom. E vorba de perceptie, de imaginea de care suntem cumplit de dependenti. Perceptia e totul in ziua de astazi.
Daca ati fi profesor, cum i-ati ajuta pe elevi sa înteleaga ca sunt egali, indiferent de culoarea pielii?
Tratandu-i la fel pe toti. Dar sa nu punem pe seama profesorului toata responsabilitatea. Familia conteaza foarte mult. Cand “tiganul” devine un fel de “baubau”, modelul negativ, e limpede ce bagaj cultural are copilul si cum se va raporta la un coleg de etnie roma. Scoala poate corecta partial tarele din familie. Daca un profesor nu simte reticente din partea familiilor elevilor apartinand altor etnii, cea roma in acest caz, la randul lui, profesorul devine mult mai flexibil. Pe de alta parte, insist asupra faptului ca nimeni nu poate sa faca mai mult pentru o comunitate decat comunitatea insasi. Exista cazuri individuale unde prostia si limitarea profesorului poate sa duca la nedreptatirea unui elev de etnie roma. Si cu toate acestea, din fericire, am evoluat legislativ ca asemenea cazuri sa fie sanctionate. Dar eu cunosc situatii, si nu putine, in care profesorii nu fac diferente. Chiar si eu, ca profesor, am masteranzi de etnie roma de toata cinstea. Si nu simt ca sunt discriminati sau bagatelizati de ceilalti colegi. Si-au castigat respectul prin atitudine, la fel ca ceilalti colegi.
Lucian Mandruta, fost prezentator TV, director de creatie Mediafax Group
Cum credeti ca v-ar fi fost viata daca v-ati fi nascut de etnie roma?
Viata depinde mai mult de mama si de tata decat de apartenenta la o etnie. Eu cred ca exista prejudecati, dar nu neaparat discriminare. Tocmai de aceea orice raspuns as da, mi-e teama ca va fi impregnat inclusiv de prejudecatile mele. Nu mi-e rusine sa recunosc ca ele exista.
Oricum, n-as vorbi despre etnia roma, ci mai degraba despre cultura roma, care defineste cumva mai exact problema la care va referiti, aceea a lipsei de sanse. Cred ca nu etnia genereaza problema de care vorbiti, ci apartenenta lipsita de alternative la aceasta cultura, cu propriile legi si traditii, care se opun intr-o anumita masura integrarii in societatea moderna.
Alminteri, constat ca sunt familii rome bine situate, in care copiii primesc educatie si, odata cu ea, respect din partea societatii. Sunt altele cu mult mai modeste, in care asta nu se intampla. Banuiala mea e ca sunt situatii materiale atat de grele incat orice dotare initiala a copilului ar exista, sansa lui e pierduta, ca urmare a faptului ca nu ajunge aproape niciodata in contact cu cartea si cu modele familiale (si ele importante) in care educatia sa fie valorizata.
Credeti ca sistemul de educatie, asa cum este el acum în Romania, ajuta sau îngradeste copiii romi sa devina adulti cu o viata decenta ?
Cred ca sistemul de educatie ofera o sansa tuturor. Nu cred ca exista discriminare in sistemul de educatie. Cred ca discriminarea se intampla din cauza posibilitatilor materiale modeste ale parintilor, precum si din cauza unei mai slabe valorizari a educatiei formale in interiorul culturii roma.
Daca ati fi profesor, cum i-ati ajuta pe elevi sa înteleaga ca sunt egali, indiferent de culoarea pielii?
Eu cred ca ei stiu ca sunt egali. Ca au aceleasi drepturi. Mai degraba as incerca sa-i educ pe ceilalti, pe cei din jurul lor, sa-i judece in functie de perfomantele intelectuale si atitudinea in grupul lor social: ce valorizeaza, ce modele au, ce aspiratii.
De aceea, eu cred ca educatia trebuie sa mearga in amandoua directiile etnice, daca vreti: liderii de opinie romi trebuie sa insiste asupra modelelor gresite de reusita in viata din propria cultura (si care au ajuns stereotipuri negative, inclusiv in media). Si, in acelasi timp, liderii de opinie ai majoritarilor trebuie sa se pronunte mai clar in privinta nevoii de a judeca pe fiecare potrivit propriilor fapte, fara generalizari.
Simona Gherghe, prezentator Antena 1
Cum credeti ca v-ar fi fost viata daca v-ati fi nascut de etnie roma?
Cred ca daca as fi apartinut acestei etnii, n-as fi fost ceea ce sunt astazi. Si oricum, as fi fost nevoita sa muncesc mai mult pentru orice. Asta pentru ca ne lovim de prejudecati la tot pasul. Ne place, nu ne place, asta e adevarul. Si n-o sa fiu acum ipocrita sa spun ca eu n-am prejudecati, in legatura cu unii reprezentanti ai acestei etnii. Pe de alta parte, am cunoscut si multi romi pentru care am un mare respect. Unii dintre ei au fost invitati in emisiunea pe care o moderez si mi-am dat seama ca sunt oameni de calitate, cu bun-simt, buna crestere si responsabilitate. Si de la ei stiu ca au avut nevoie de mult mai multa munca sa dovedeasca faptul ca nu sunt hoti, lenesi sau agresivi. Sigur ca exista o multime de precedente care au facut ca noi sa avem prejudecati. Pe de alta parte, sunt oameni si oameni. La fel cum sunt si o multime de romani de proasta factura. Cred ca toti copiii ar trebui educati sa faca distinctia intre oamenii de calitate si cei certati cu legea. Si lucrurile astea se invata in familie, iar mai apoi la scoala.
Dan Bittman, artist, solistul trupei Holograf
Cum credeti ca v-ar fi fost viata daca v-ati fi nascut de etnie roma?
Cred ca as fi fost un om liber si fericit, un om talentat si binecuvantat cu daruri de la Dumnezeu cu care alte etnii nu sunt binecuvantate. Totodata insa cred ca ar fi depins de mine si mai ales de educatia pe care mi-ar fi dat-o parintii ce m-as fi ales in viata, mai corect spus, ce as fi devenit in viata pentru ca nu trebuie sa apartii unei etnii anume pentru a fi om pana la capat!
Care este motivatia care v-a dus la acest raspuns?
Motivatia este una simpla, am prieteni - si nu putini, subliniez - din aceasta etnie, romii imi sunt foarte apropiati si sunt convins ca si eu lor pentru ca ne leaga un lucru pe cat de simplu pe atat de sfant – muzica.
I-am cunoscut pe multi, de la muzicieni talentati la cersetori, ba chiar hoti si interlopi. Am crescut pe aceeasi strada cu unii, ne-am jucat mai tarziu, am cantat si ne-am bucurat impreuna si incetul cu incetul m-au lasat sa-i cunosc.Problema este una de pozitionare in societate si de educatie si subliniez educatie!!! Daca vrem sa ne prefacem la infinit ca nu vedem problemele lor putem s-o facem in continuare, dar nu vom ajunge la niciun rezultat. Si mai e si optiunea lor daca vor sau nu sa participe la regulile societatilor in care traiesc sau nu.
Credeti ca sistemul de educatie, asa cum este el acum in Romania, ajuta sau ingradeste copiii romi sa devina adulti cu o viata decenta?
Sistemul de invatamant nu cred ca face diferente intre etnii, cred ca este suficient de echidistant. Problemele sunt saracia, lipsa de educatie care decurge din saracie si lipsa de interes a indivizilor pentru educatie, a parintilor pentru a-si educa copiii, preferand de multe ori sa aleaga cai mai simple, dar mai putin civilizate de a-si invata copiii sa cerseasca sa se prostitueze, sa fure si considerand totodata aceste lucruri ca fiind adevarate meserii cu care sa-ti poti castiga existenta in viata.
Dacă ati fi profesor, cum i-ati ajuta pe elevi sa inteleaga ca sunt egali, indiferent de culoarea pielii?
M-as da pe mine drept exemplu si le-as spune ca si eu fac parte dintr-o minoritate, dar ca am inteles sa invat regulile societatii in care am hotarat sa traiesc si sa le respect si sa le arat ca am putut trai pe acest pamant liber si cu fruntea sus.
Andi Moisescu, prezentator TV
Cum credeti ca v-ar fi fost viata daca v-ati fi nascut de etnie roma?
Cred ca depindea foarte mult de mine. Am cateva cunostinta de etnie roma care se descurca admirabil in societate. Dar nu pentru ca sunt sau nu sunt de etnie roma, ci pentru ca sunt niste oameni cu totul speciali.
Care este motivatia care v-a dus la acest raspuns?
Motivatia e credinta mea ca felul de a fi al oamenilor nu tine de etnie, ci de educatia lor.
Credeti ca sistemul de educatie, așa cum este el acum in Romania, ajuta sau ingradește copiii romi sa devina adulti cu o viata decenta?
Ma indoiesc ca daca un copil vrea sa invete bine nu o poate face in actualul sistem de invatamant. Asta, desigur, daca nu cumva chiar propria familie il incurca sa faca asta.
Daca ati fi profesor, cum i-ati ajuta pe elevi sa inteleaga ca sunt egali, indiferent de culoarea pielii?
Elevii sunt egali, indiferent de culoarea pielii. Daca as preda intr-o scoala, iti garantez ca s-ar simti asta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News