CCR, hotărâre luată după sesizarea USR şi PNL

CCR
CCR

Curtea Constituţională a admis, marţi, sesizarea USR şi PNL cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea OUG 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR. 

USR şi PNL au sesizat, pe 15 februarie, CCR cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor Legii privind aprobarea OUG nr. 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor, obiecţie formulată în temeiul art. 146 lit. a) teza întâi din Constituţie şi al art. 11 alin. (1) lit. A. a) şi art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Sesizarea a fost semnată de 13 senatori de la USR şi de 14 parlamentari de la PNL.

Ce se mai arată în sesizare

USR preciza, în sesizarea transmisă Curţii, că OUG 75/2018 a fost aprobată de Guvern în iulie 2018 şi a schimbat legislaţia ariilor naturale protejate în sensul eliminării noţiunii de custode, îndepărtării organizaţiilor neguvernamentale din administrarea ariilor şi preluării ariilor protejate de către Agenţia Naţională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate, o instituţie aflată în organizare. Legea de aplicare a OUG pune în pericol buna desfăşurare a proiectelor organizaţiilor care administrează, cu succes şi din resurse proprii, arii naturale protejate', arăta USR. În opinia semnatarilor sesizării, nu se explică regimul de urgenţă al unei astfel de măsuri şi nu face obiectul unei ordonanţe de urgenţă. De asemenea, legea nu vine cu măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizaţiile neguvernamentale au fost eliminate, iar neclaritatea actului normativ pune în pericol derularea contractelor de custode până la ajungerea la termen, explicau parlamentarii USR. 'În plus, legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizaţiilor neguvernamentale din administrarea ariilor, din moment ce tot ANANP a făcut o evaluare a acestora la sfârşitul anului 2017 şi a concluzionat că fac o treabă bună şi foarte bună', se arată în sesizare.

USR mai susţinea că dreptul fundamental la un mediu curat şi sănătos nu este respectat prin adoptarea acestei legi care creează 'o stare de pericol' asupra integrităţii ariilor naturale protejate prin naşterea unui vid legislativ. 'În ciuda evidentei incapacităţi din partea ANANP să gestioneze toate ariile naturale protejate din România şi a pericolului care planează asupra proiectelor în derulare în prezent, OUG 75 a trecut de Parlament prin voinţa celor care îşi doresc să vadă parcări în locul arborilor. Specialiştii sunt trimişi la plimbare, politrucii au liber la angajări, de acum vorbim despre ariile neprotejate ale României', spunea senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia pentru mediu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel