Protoprezbiter Matei Vulcănescu, preotul comunității românești din Pireu, Atena, a răspuns unei întrebări importante: 'De ce Domnul Iisus Hristos s-a botezat la vârsta de 30 de ani? Nu ar trebui și noi să ne botezăm la această vârstă?'.
Preotul a oferit răspunsul în exclusivitate pentru DC News.
"Mântuitorul Hristos a fost botezat cu "Botezul lui Ioan". Însuși Ioan Botezătorul spune: eu vă botez cu apă (simbolic) însă vine după mine Cel care vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu Foc! De aceea "Botezul lui Ioan" era un botez simbolic, o pregătire, pregatitoare pentru Botezul autentic curăţitor şi anume pentru Botezul în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh prin care cu adevărat o persoană devine membru al Împărăţiei Cerurilor, adică al Bisericii Ortodoxe.
Mântuitorul Hristos a mers să se boteze nu pentru că ar fi avut nevoie de "un botez al pocăinţei", ci pentru ca să arate lumii pentru prima dată descoperirea cea mai mare şi anume existenţa Sfintei Treimi Dumnezeu: în clipa când Ioan îl afunda pe Dumnezeu Iisus Hristos în apa Iordanului, Dumnezeu Tatăl din cer a grăit: Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit, pe acesta să-L ascutați, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel s-a pogorât din cer! La vârstă de 30 de ani era majoratul la evrei şi un bărbat nu putea să vorbească în public până la această vârstă, de aceea acum se arată Sfânta Treime şi Sfântul Ioan Botezătorul îl arată pe Hristos ca fiind Mesia. Deci Hristos a mers la botezul lui Ioan nu cu scopul de a se curăţi de vreun păcat, că nu avea, nici să se pocăiască, ci pentru a arăta că El este Dumnezeu, Unul din Sfânta Treime!
Botezul întemeiat de Iisus Hristos Dumnezeu este mai presus de botezul lui Ioan, care era un botez al pocăinţei, cu caracter simbolic. Botezul lui Hristos este Poarta de intrare în Împărăţia lui Dumnezeu (Biserica Ortodoxă): Cine se va boteza se va mântui şi cine nu se va boteza se va osândi!
Poporul evreu avea legământul tăierii înmprejur la 8 zile de la naşterea copilului, atunci când copilul era dăruit lui Dumnezeu, se făcea legământ între copil şi Dumnezeu. De aceea botezul copiilor şi botezul la orice vârstă este bineplăcut înaintea lui Dumnezeu.
Botezul pruncilor ce au naşi (garanți ai credinţei) ţine de credinţa părinţilor care doresc ceea ce este mai bun pentru copiii lor şi credinţa este insuflată din generaţie în generaţie de către părinţi şi naşi. Aceasta nu periclitează cu nimic libertatea omului de a se îndepărta de Biserică, şi de Botez, şi de Dumnezeu. Oricând omul se poate lepăda de botezul din copilărie prin erezii, păcate şi apostazie. Părinţii vor să dea ceea ce este mai bun pentru copiii lor şi să nu îi lase să moară cumva nebotezaţi. Mai departe însă este alegera lor, dacă rămân în Biserică sau nu.
De aceea copiii care sunt botezaţi de mici sunt împărtășiți cu Trupul şi Sângele lui Hristos în fiecare duminică la Sfânta Liturghie şi sunt feriţi prin aceasta de influenţele demonice şi cresc frumos, deştepţi şi cu aplecare către Dumnezeu", ne-a spus preotul.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu