Brigitte Macron, soția președintelui francez Emmanuel Macron, afirmă că vrea să-și "asume rolul public" care va fi hotărât "printr-o cartă a transparenței" ce va preciza "misiunile și mijloacele sale", într-un interviu acordat revistei Elle, care urmează să apară vineri, potrivit AFP, scrie Agerpres.
"La fel ca toate cele care m-au precedat, îmi voi asuma rolul meu public, dar francezii vor ști de acum înainte ce mijloace sunt puse la dispoziția mea", afirmă ea într-un prim fragment publicat pe site-ul săptămânalului.
"Pe site-ul Palatului Elysee vor fi postate online întâlnirile și angajamentele mele pentru ca francezii să știe exact ceea ce fac", indică Prima Doamnă. "Important este ca totul să fie foarte clar", subliniază ea.
În prezent, niciun text nu definește cadrul de acțiune al soției președintelui francez și nici mijloacele care îi sunt alocate.
Crearea unui statut oficial al "Primei Doamne" a fost avută în vedere de Emmanuel Macron înainte ca o petiție ostilă acestui statut să adune peste 300.000 de semnături în trei săptămâni.
Acesta este primul interviu acordat de Brigitte Macron după alegerile prezidențiale din 7 mai. După această dată, ea nu s-a exprimat în presă, apărând doar în câteva reportaje foto din reviste populare și înregistrări video de la Palatul Elysee, difuzate pe rețelele de socializare. Soția președintelui va apărea vineri pe coperta revistei grupului Lagardere, în Franța, dar și pe coperțile mai multor ediții internaționale ale săptămânalului.
Viitoarea cartă a transparenței, așteptată în zilele următoare, ar urma în special să confirme situația actuală, a precizat miercuri anturajul său: Brigitte Macron dispune de trei colaboratori, între care doi consilieri prezidențiali detașați pe lângă ea și o secretară.
Fosta învățătoare ar putea să se implice în probleme al căror "fir conducător" va fi educația și problemele legate de handicap, potrivit unor surse din anturajul său.
În interviu, Brigitte Macron vorbește despre căsătoria sa, glumind fără complexe în legătură cu diferența de 24 de ani dintre ea și soțul ei. "Singurul defect al lui Emmanuel e că el este mai tânăr decât mine", spune ea.
"Când citesc lucruri despre cuplul nostru am întotdeauna impresia că citesc despre istoria altcuiva. Totuși, povestea noastră este atât de simplă", continuă cea care a fost profesoara de teatru a lui Emmanuel Macron, când el avea 16 ani și care mai târziu a divorțat pentru a se căsători cu el. "Dacă nu aș fi făcut această alegere, aș fi trecut pe lângă viață", a mărturisit ea.
Întrebată în legătură cu sosirea sa la Palatul Elysee, ea răspunde: "Cu Emmanuel eu sunt atât de obișnuită să mi se întâmple lucruri extraordinare, încât mă întreb mereu care va fi următoarea aventură. Și asta durează de 20 de ani".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu