Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Joe Biden, că ostilitatea Washingtonului faţă de Beijing a provocat ''dificultăţi serioase'' pentru relaţiile bilaterale, potrivit televiziunii publice chineze CCTV, relatează AFP.
Acesta este prima convorbire telefonică între cei doi lideri din luna februarie. Relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au tensionat din timpul mandatului fostului preşedinte american Donald Trump, care a lansat un război comercial împotriva Chinei şi i-a reproşat gestionarea pandemiei de COVID-19.
'Cele două ţări ale noastre şi lumea întreagă vor suferi în cazul unei confruntări sino-americane', a declarat Xi Jinping în cadrul convorbirii avute cu liderul de la Casa Albă.
Viitorul şi soarta lumii depind de capacitatea Chinei şi a Statelor Unite de a-şi gestiona bine relaţiile. Aceasta este întrebarea secolului, la care ţările noastre vor trebui să răspundă, a subliniat preşedintele chinez.
Lista dezacordurilor bilaterale este lungă şi în creştere. Pe lângă comerţ, există şi problema Taiwanului, Covid-ul, situaţia grupului etnic al uigurilor în regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei) sau lupta pentru influenţă a celor două ţări în Marea Chinei de Sud. La rândul său, Joe Biden a precizat SUA doresc ca dinamica să rămână concurenţială, dar că situaţia nu trebuie să degenereze spre un conflict neprevăzut, a indicat Casa Albă, notează Agerpres.
Președintele Joe Biden a făcut o gafă, zilele trecute, în timp ce vorbea despre schimbările climatice.
Președintele Joe Biden a promis că va face totul pentru ca emisiile la electricitate să ajungă la zero până în 2020, o poticnire retorică evidentă în timp ce vorbea despre avariile cauzate în New York de uraganul Ida.
„Suntem hotărâți să facem față schimbărilor climatice”, a spus Biden. „Ne vom asigura că vom avea zero emisii nete până în 2050. Până în 2020, ne vom asigura că cele cauzate de energia electrică vor fi zero.”
Planul real al lui Biden, lansat în aprilie, prevede atingerea unei economii nete cu emisii nete până în 2050 și a unui sector energetic fără poluare cu carbon până în 2035. Președintele a declarat că angajamentul său față de zero emisii este esențial pentru reducerea încălzirii globale și a uraganelor precum Ida, care au făcut ravagii în New York și New Jersey, cu inundații severe.
„Oameni buni, dovezile sunt clare. Schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială pentru viața noastră, pentru economia noastră, iar amenințarea este aici”, a continuat Biden. „Nu se va îmbunătăți. Întrebarea e dacă se poate agrava?”, a mai precizat președintele SUA.
Biden a promis să „construiască înapoi locuințe mai bune” în orașul New York, în locul celor distruse de inundații, dar a avertizat că nu va fi suficient, scrie NewsBinding. Vezi VIDEO aici!
Ca răspuns la o decizie executivă privitoare la Titlul IX al administrației Biden, 20 de state dau în judecată Departamentul Educației, Comisia pentru Egalitate de Ocupare a Forței de Muncă (EEOC) și Departamentul Justiției. Plângerea lor, depusă la Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul de Est al Tennessee la 30 august, solicită măsuri declarative și ordonanțiale și se concentrează pe modul în care ambele entități federale au „emis„ interpretări ”ale legii federale antidiscriminare mult dincolo de ceea ce permite textul legal, cerințele de reglementare, precedentul judiciar și Constituția.” Citește continuarea AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu