Băsescu, critici dure la adresa "țâfnoșilor" de la Bruxelles

Fostul președinte Traian Băsescu lansează un atac dur la adresa liderilor europeni în contextul în care aceștia au transmis Marii Britanii să stabilească un calendar rapid în sensul ieşirii din Uniunea Europeană, după ce 51,9% dintre britanici au votat, săptămâna trecută, în favoarea Brexit-ului.

Traian Băsescu îi cataloghează, într-o postare pe Facebook, pe liderii europeni ca fiind "politicieni fără viziune, mânaţi de un egoism prostesc şi de un orgoliu specific mediocrităţii" pentru modul  în care au reacționat după Brexit.

În opinia fostului președinte, Uniunea Europeană are obligaţia să-i dea o şansă premierului Cameron "să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut", iar între timp ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz să plece în vacanţă împreună cu toţi funcţionarii germani de la Bruxelles.

"S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-şi pune ca emblemă "Ţâfna Prostului"", subliniază Traian Băsescu, precizând că această postare nu îl apăra pe David Cameron pentru eroarea politică gravă, ci este o pledoarie ca România să-şi apere interesele.

Iată postarea integrală a fostului președinte Traian Băsescu:

Ţâfna Prostului

David Cameron a greșit fatal convocând un referendum pe care nu a putut să-l câștige. Rezultatul a fost pe măsura erorii politice: o națiune puternic divizată, o ţară în curs de a se face țăndări prin plecarea Scoției şi a Irlandei de Nord de sub sceptrul Majestății Sale, şi, poate cel mai grav efect, revenirea la statutul de "Insulă Izolată" în raport cu Bătrânul Continent şi cu SUA. Pe fondul acestui dezastru, David Cameron a rămas totuși lucid, declarând că va mai rămâne trei luni în fruntea guvernului, timp în care nu va activa articolul 50 din TUE, dând astfel șanse unei reveniri.

Pe Continent însă, politicieni fără viziune, mânați de un egoism prostesc şi de un orgoliu specific mediocrității, cer la unison "Brexit acum", fără întârziere, fără menajamente, fără concesii.

Citește și: Ponta, îngrijorat pentru PSD. Ce spune despre fuziunea PNL-UNPR

De fapt, incapabili să realizeze efectele părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord , își satisfac doar bucuria că în jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care să strige la fiecare summit "prea multă birocrație la Bruxelles, prea multe reguli care ne blochează, prea mulți funcționari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea puţină democrație în adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformată şi simplificată, trebuie adoptate măsuri severe împotriva Federaţiei Ruse", strigăte la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener.

Ce se fac a nu înțelege "Ţâfnoşii" de la Bruxelles este că a forța Brexitul este, în primul rând, o încălcare a TUE. Ei cred însă că așa dau un semnal puternic şi altor posibili rebeli. Ce eroare de analiză...

1. Numai Parlamentul şi Guvernul de la Londra vor stabili când şi dacă vor activa articolul 50.

2. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este în egală măsura o pierdere şi pentru cei aproape 450 milioane de cetățeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE.

Citește și: Val de demisii în Camera Deputaților, după alegerile locale

3. Cu ce vor substitui "Țâfnoșii" capacitățile militare, resursele financiare ale City-ului Londonez, tradiţiile democratice, cercetarea, educația, cultura, limba vorbită, pe care britanicii le oferă ca şi contribuție la Uniunea Europeană? Vă imaginaţi o Uniune Europeană în care limba principală este limba germană şi nu limba engleză?

4. Cu ce drept "Țâfnoșii" refuză să mai dea o șansa celor peste 500 de milioane de europeni să fie împreuna?

5. Cu ce drept "Țâfnoșii" apasă indirect pe pedala creării condițiilor separării Scoției şi Irlandei de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord ? Cui convine slăbirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord?

Este în interesul României ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană, iar la Consiliul European de mâine poziția noastră trebuie să fie una a echilibrului prin care se mai da o șansa Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniune.

Uniunea Europeană are obligația să-i dea o șansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut.

Citește și: Ministrul de Externe: Juncker ar trebui să demisioneze după BREXIT

Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz să plece în vacanță împreună cu toți funcționarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-şi pune ca emblemă "Ţâfna Prostului".

PS 1 - Această postare nu îl apăra pe David Cameron pentru eroarea politică gravă, ci este o pledoarie ca România să-şi apere interesele.
PS 2 - Oare, între timp, s-a găsit un supus care să îi dea Majestăţii Sale măcar trei motive pentru ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană?".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel