Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a spus la DC News că mai multe molecule noi au fost introduse pe lista de medicamente compensate, neactualizată din 2007.
"Din 2007, lista de medicamente compensate nu a fost actualizată. A fost o greșeală. Răbdarea pacienților este pusă la încercare, dar de multe ori mie mi se reproșează și această întârziere, din 2007 și până în prezent. În șase luni de când am venit la Ministerul Sănătății, am făcut primele două actualizări ale listei de medicamente compensate. Prima a fost în iune când am dat drumul medicamentelor orfane, în mare parte pentru bolile oncologice și pentru bolile rare. În plus, săptămâna aceasta am pus în transparență o hotărâre de Guvern cu alte molecule noi care vor intra în compensare cât de curând. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate. 25 de molecule noi sunt pe cale de a fi introduse pe lista de medicamente compensate. Iată că după șapte ani avem două actualizări", a spus Nicolae Bănicioiu la DC News.
Am găsit noi resurse, am stabilit criterii transparente, clare, verificabile
"Costurile cu medicamentele compensate sunt foarte mari, dar și nevoia oamenilor este foarte reală. Pacientului nu poți să îi spui că nu ai bani. Eu am avut o perioadă de șase luni în care a trebuit să găsesc resursele dintr-un buget creionat de alt ministru al Sănătății care a plecat la un moment dat. Trebuie spus încă un lucru: nu doar că în șase luni se fac două actualizări ale listei de medicamente compensate, ci reușim să actualizăm lista la nivelul de așteptare al pacientului", a mai zis Nicolae Bănicioiu.
”În afara găsirii resurselor pentru creșterea listei, am realizat și un sistem transparent, în care oricine poate vedea dacă se respectă criteriile de includere, online. Mai mult, dacă aceste criterii sunt îndeplinite, după o metodologie clară, transparentă, care se bazează pe studii științifice și de farmacoeconomie verificate pe plan internațional, listele vor fi actualizate permanent. Nu se mai așteaptă cu anii, ci se intră pe această listă după proceduri corecte, transparente, imediat ce se pun pe piață medicamente noi, a căror cost eficiență este verificată de instituțiile europene și naționale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu