Azamat Zhangulov, KMG: Există riscul naționalizării Petromidia

Vicepreşedintele senior al grupului KMG International, Azamat Zhangulov, s-a declarat încrezător într-o înțelegere cu statul român și o limitare a impactului  determinat de  sechestrul asigurator pus de DIICOT pe afacerile companiei în România. Într-un interviu pentru news.ro, reprezentantul KMG International a avertizat că există riscul ca în situația agravării situației, s-ar putea ajunge "la o naţionalizare a Petromidia",  ceea ce ar duce la măsuri pentru   protejarea  investiției în  instanțe internaționale, "cum ar face orice investitor de bună credință de pe piața locală".

- Care sunt cele mai mari provocari cu care va confruntati in prezent in Romania?

- Suntem un investitor de talie mare in Romania, cu planuri de investitii pentru anii ce vin, de aceea simtim nevoia unei viziuni clare pentru dezvoltarea pe termen lung a tarii, ceea ce nu reprezinta neaparat o provocare cat o oportunitate de imbunatatire a climatului investitional local. As da ca exemplu oportunitatea identificarii si promovarii unor politici publice menite sa stimuleze atragerea de investitii straine directe. Intr-un context regional dinamic si complex, Romania ar avea enorm de castigat prin incurajarea investitiilor straine pe piata locala, care altfel ar putea gasi alte optiuni de dezvoltare.

- Cum evolueaza negocierile cu statul roman in faza preliminara a cererii de arbitraj international la ICSID?

Suntem increzatori. Speram ca prin dialog sa ne facem auziti si intelesi. Avem o abordare corecta pe piata locala. Ne-am luat angajamentul ferm sa continuam investitiile in Romania in extinderea operatiunilor noastre. Este aceasta extindere benefica pentru Romania? Noi credem ca da, fara urma de indoiala. In fiecare an contribuim peste 1 miliard de dolari la bugetul de stat in taxe, ceea ce este mai mult decat bugetul de 3 miliarde lei alocat anul acesta pentru Programul national de dezvoltare locala. Mai mult, pe langa contributia la cresterea economica a Romaniei prin plata diverselor taxe locale si prin faptul ca suntem unul dintre cei mai mari angajatori din piata, suntem un jucator important in industria globala de petrol si gaze si prin investitii semnificative am reusit sa pozitionam Romania ca nod energetic regional si exportator de petrol, capabila sa proceseze titei din Kazahstan si sa distribuie produse finite in pietele din Europa. Suntem increzatori ca ne vom face intelesi si ne vom construi un capital de imagine prin transparenta si corectitudinea de care dam dovada, dar si a angajamentului de a oferi mereu consumatorilor romani cele mai bune produse si servicii si de a ajuta la dezvoltarea statului roman prin plata obligatiilor fiscale, prin ajutorarea comunitatilor locale, protejarea mediului etc.

- In ce masura afecteaza sechestrul performanta Petromidia si operatiunile sale?

Sechestrul nu are in impact direct si cuantificabil asupra activitatilor curente si proceselor din rafinaria Petromidia. Continuam sa ne onoram toate angajamentele asumate fata de clienti, parteneri si angajati. Dar in acelasi timp se nasc unele probleme. De exemplu, nu putem moderniza sau inlocui instalatiile existente. Acest lucru ne limiteaza calendarul pe anul acesta de dezvoltare continua a rafinariei Petromidia, necesare pe o piata extrem de competitiva ca aceasta. De asemenea, nu trebuie uitat ca imbunatatirea permanenta a performantelor Petromidia nu serveste doar interesele KMGI ci si ale statului roman, care este actionar la rafinarie si care are de castigat daca aceasta functioneaza in parametri optimi si la capacitate maxima, reusind astfel sa-si achite contributiile luna de luna si furnizand capital pentru implementarea diverselor masuri economice si sociale. Pe deasupra, sechestrul creaza si o serie de probleme pentru angajatii Petromidia. Unii dintre ei nu pot sa-si renoveze apartamentele primite de la companie, sau sa isi schimbe masinile primite tot de la companie. Pur si simplu nu vedem care ar fi avantajele acestui sechestru. Acesta nu ofera garantii suplimentare statului roman, pentru ca rafinaria nu este bun care sa dispara peste noapte. Nu face decat sa creeze o serie intreaga de probleme care afecteaza indirect activitatea rafinariei, generand mici nemultumiri si o neliniste general cu privire la viitorul Petromidia.

[citeste si]

- KMGI a anuntat recent rezultate pozitive pentru anul 2016, contrar semnalelor date de competitorii sai. Cum explicati aceasta performanta?

- Inca din 2007, anul cand am intrat pe piata romaneasca, am adoptat o abordare durabila a operatiunilor noastre. Am creat atunci un model de afacere de succes centrat pe operatiunile din Romania, mai exact rafinaria Petromidia, care sa functioneze ca nod de rafinare a petrolului din Kazahstan si distributie a produselor finite in regiune. Am investit peste 1,6 miliarde de dolari in aceasta viziune si am inregistrat o crestere sustenabila an de an. Prin urmare, desi rezultatele inregistrate in 2015 au adus recorduri istorice pentru noi, am reusit deja sa le depasim din prima jumatate a anului acesta, raportand o cifra de afaceri de 3,2 miliarde de dolari si o crestere de 28% a profitului operational (EBITDA), pana la 104,6 milioane dolari. Cheia succesului nostru este tocmai aceasta abordare pe termen lung mentionata anterior, combinata cu un efort permanent de a oferi ce avem mai bun in tot ceea ce intreprindem.

- Care sunt planurile Grupului pentru viitorul apropiat?

- Pe termen mediu, intentionam sa ne consolidam prezenta in piata locala, regionala si Europeana. Parteneriatul pe care l-am dezvoltat impreuna cu China Energy Company este special creat pentru a atinge obiectivele de dezvoltare asumate de KMGI. Speram ca lucrurile care au dus la sechestrul activelor Petromidia nu vor afecta acest parteneriat. Este un parteneriat din care Romania si romanii au doar de castigat.

- Veti continua sa va extindeti reteaua de benzinarii in 2017?

- In 2016 am inaugurat deja doua noi statii in Romania si planuim sa deschidem alte 9 statii pana la sfarsitul anului. De asemenea, am deschis deja 10 noi locatii in Moldova si vom mai deschide 5 anul acesta. Acestea sunt doar doua exemple. In momentul acesta, intentionam sa continuam investitiile in reteaua de distributie, atat pentru modernizarea statiilor existente cat si prin deschiderea de noi statii, dar o decizie finala in aceasta privinta va fi luata anul acesta si va fi inclusa in bugetul de investitii pe 2017.

- Cum se vor schimba planurile de investitii daca KMG va ataca Romania la Curtea Internationala de Arbitraj?

- Cred ca problema ar trebui pusa din perspectiva urmarilor pe care le-ar putea avea asupra planurilor de investitii agravarea situatiei actuale, care ar putea degenera pana la o nationalizare a Petromidia. Ce va pot spune este ca daca acest scenariu se adevereste, vom lua toate masurile pentru a ne proteja investitiile in instante international, cum ar face orice investitor de buna credinta de pe piata locala. Nu doar planurile noastre de investitii, ci toate planurile noastre pentru pieta romaneasca vor avea de suferit. Totusi, suntem increzatori si privim cu optimism inainte. Speram ca rolul nostru strategic in economia locala, dar si atitudinea noastra corecta si deschisa la dialog vor reusi sa ne faca apreciati si bineveniti aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel