DCNews Sanatate Trendurile de pe Instagram care pun în pericol sănătatea. Medicul Comșa: Ne îngrășăm oricum, nu trebuie să numărăm caloriile

Trendurile de pe Instagram care pun în pericol sănătatea. Medicul Comșa: Ne îngrășăm oricum, nu trebuie să numărăm caloriile

Sursa: Unsplash

Este important să înțelegem că nu doar tipul de alimente contează, ci și modul în care sunt consumate. Planificarea meselor în funcție de nevoile individuale, adoptarea unor porții moderate și monitorizarea constantă a nivelurilor de glucoză sunt pași necesari pentru a trăi cu această afecțiune sau, în unele cazuri, pentru a retracta evoluția bolii.

Care-i problema cu trendurile de pe Instagram

Totuși, relativ la obezitate - o cauză frecventă a diabetului de tip 2 -, schimbările în stilul de viață sunt esențiale pentru prevenirea și controlul afecțiunii. Însă se poate ajunge în cealaltă extremă, a anorexiei, tot numărând caloriile.

Medicul diabetolog Mihai Comșa este de părere că, în acest caz, în care oamenii sunt tentați să contorizeze caloriile pentru a reveni la valori normale, "că nu ne îngrășăm oricum, numai cu zahăr sau numai cu grăsimi sau numai cu proteine. Ne îngrășăm cu calorii".

De asemenea, mai spune acesta, "Când avem un exces, ne îngrășăm. Pentru a avea o dietă echilibrată, sigur, avem o proporție de glucide, carbohidrați, de proteine, de lipide.

Dar ne putem îngrășa mâncând numai salată și carne la grătar. Să nu ne păcălim. Sau ne putem îngrășa mâncând numai vegan, raw-vegan, lucruri de genul. Dacă avem un aport caloric foarte mare, sigur, proporția e mai mică.

Cea mai multă îngrășare apare la indivizii care consumă dulciuri procesate, energizante, sucuri. Lucruri care dau dependență, practic, și se consumă și ca un tic nervos, ca o satisfacție: ronțăitul de nervi, cum se spune. La final, e vorba de balanță calorică pentru îngrășare".

Sursa: Unsplash

"Problema Instagramului și a pozelor de pe net unde aveam niște bobițe, niște semințe este că apar niște farfurii din acelea care par super healthy și un platou de fructe - sănătate curată, am zice. Nu e bine să consumăm foarte multe - mai ales fructe -, pentru că au fructoză, care dau o rezistență la insulină mai mare. Sigur, avem energie constantă, foarte frumos.

Fructele au glucoză, dar au sens atunci când suntem și activi fizic. Sau când avem un deficit energetic al zilei. Dacă eu am o rație de 2000 de calorii, să zicem, și am mâncat doar 500 de calorii, ca să mai mănânc ceva (n.r., mă întreb)... ce să mai mănânc, niște fructe?

OK, îmi acopăr deficitul în felul ăsta, dar nu trebuie să o fac zi de zi. Foarte mulți mănâncă fructe seara, noaptea, zicând că e sănătos, eco (...). Și agravează steatoza hepatică - ficat gras, foarte frecvent în diabet și un factor important care duce la dereglarea mecanismului de semnalizare glicemică.

Ficatul, pancreasul sunt cele care practic controlează prin interacțiunea lor glicemia, mai ales cea de dimineață. Și atunci acești pacienți dezvoltă rezistență la insulină și (n.r., au) glicemie crescută dimineața.

Și zic - dom'le, n-am mâncat nimic aseară. N-am mâncat dulce, n-am mâncat sucuri, ce am mâncat? Niște portocale, (n.r., mâncare) pentru digestie, vitamine...

Și practic avem niște erori în alimentație. Adică percepem ca fiind OK ceva ce nu este - consumul de fructe atunci când consumăm mult.

E OK consumul de fructe, este în regulă, dar nu în cantități mari și în special nu seara, în a doua parte a zilei, când acel exces de fructoză ajunge în sânge și pe care nu-l consumăm fizic.

Dacă lucrăm în tura de noapte și lucrăm, alergăm, efectiv umblăm, nu e nicio problemă.

Dar majoritatea se culcă. Iar fructoza crește rezistența la insulină", adaugă medicul Mihai Comșa.

Ascultă mai multe recomandări despre o alimentație sănătoasă aici:

Știri similare din categoria Sanatate Vezi toate articolele