Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a retras autorizația pentru utilizarea eritrozinei în medicamente și alimente, un colorant cunoscut și sub denumirea E-127. În Statele Unite, acesta este folosit în principal în bomboane, gustări și băuturi.
Trebuie menționat că în mai multe țări dezvoltate, utilizarea acestui aditiv alimentar era deja reglementată într-un mod mai mult sau mai puțin strict, datorită unor dovezi care sugerează posibile efecte negative asupra sănătății oamenilor.
Care sunt riscurile? Ce alimente îl conțin?
De exemplu, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a reevaluat în 2011 dovezile referitoare la riscurile utilizării eritrozinei și a stabilit limitări foarte stricte în privința utilizării sale. Mai exact, în țările Uniunii Europene, acesta este permis doar în cantități bine delimitate în cireșele de cocktail sau confiate.
Principalul motiv de îngrijorare sunt câteva studii pe șoareci care au descoperit că eritrozina ar putea avea efecte cancerigene. Cert este că acest risc nu a fost observat niciodată la oameni și apare în doze care nu au un echivalent în lumea reală pentru specia umană.
De asemenea, deși au fost semnalate câteva cazuri de alergii, nu există concluzii clare cu privire la capacitatea acestei substanțe de a provoca reacții alergice.
În final, se știe că dozele mari de eritrozină pot provoca fotosensibilitate (o sensibilitate crescută a pielii la lumină) la oameni.
Ce este eritrozina
Eritrozina este un compus organic care conține una sau mai multe legături între carbon și iod, la fel cum este și hormonul tiroxină. Este folosită ca și colorant cu nuanță roșu-violet.
Se obține din fluoresceină, o xantenă de culoare roșu-gălbui care produce o fluorescență verde în soluții alcaline, prin extracție cu iod și acid iodic în alcool.
Este cunoscut sub multe denumiri diferite, în funcție în principal de locul în care ne aflăm și de reglementările aplicabile. De exemplu, în Uniunea Europeană este identificat cu codul E-127; i se mai spune și roșu acid 51, roșu nr. 3, potrivit 20minutos.es.