Alergiile la copii: cum să le recunoașteți și să le preveniți

Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels
Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels

Ochi roșii și umflați, strănut și tuse. De cate ori, în fața acestor simptome, avem îndoiala că este mai degrabă o alergie decât o raceală?

Alergiile la copii: un fenomen în creștere

Alergiile afectează atât adulții, cât și copiii și, evident, cauzele, precum și simptomele sunt aproximativ aceleași. Dar dacă un adult este mai conștient de ceea ce se întâmplă în corpul său, de reacțiile pe care le poate prezenta prin expunerea la un anumit element, pentru un copil situația este mai complexă. 

Vârsta fragedă a copiilor mai mici nu le permite să explice cum se simt. Din acest motiv, noi, adulții, suntem întotdeauna cei care trebuie să fim mereu atenți și informați, potrivit publicației Dilei.

Alergiile sunt boli multifactoriale, adică determinate de o combinație de cauze ereditare și de mediu. Acești factori acționează asupra sistemului imunitar, determinându-l să răspundă anormal la substanțe în general inofensive, cum ar fi polenul. Fenomenul alergiilor este în continuă creștere, mai ales la copii. 

Printre principalele cauze ale acestei creșteri se numără:  poluare, stres, fum, alimentație proastă, igienă personală excesivă.

Alergii: cauze și simptome

Înțelegerea modului de recunoaștere a alergiilor este importantă pentru a elimina cauzele și pentru a implementa terapia potrivită. Simptomele  alergiilor sunt aproape întotdeauna foarte asemănătoare cu cele ale unei răceli, din acest motiv, contactarea unui specialist, la care s-ar putea adresa medicul pediatru sau pediatrul de familie, este importantă în caz de îndoieli atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament.

În primii doi ani de viață, cele mai frecvente alergii sunt cele de origine alimentară, cauzate de proteinele conținute în alimente precum laptele de vacă, ouăle, peștele și grâul.

Cele mai frecvente simptome sunt: urticarie, eczemă, vomă, diaree, colică, umflarea și înroșirea buzelor, umflarea și înroșirea mucoasei bucale.

Cum să preveniți alergiile la copii

Deși simptomele și consecințele alergiilor nu sunt întotdeauna grave, a putea preveni disconfortul rezultat aduce cu siguranță o mare ușurare. 

Ca părinți și ca adulți suntem responsabili, pe cât posibil, pentru sănătatea copiilor și acolo unde comportamentul nostru poate alimenta riscul de alergii, avem grijă să-l ținem sub control.

Avem întotdeauna sarcina de a ne observa copiii, orice comportament anormal, disconfort brusc, dar trebuie să evităm să punem noi un diagnostic, precum și să căutăm un leac. Ideal este să apelăm la profesionistul care am decis să fie ghidul, în domeniul medical, al familiei noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel