EXCLUSIV  Adăpostul antiatomic din Palatul Parlamentului. Detalii din „Cartierul interzis” din București

imagine simbol
imagine simbol

Adăpostul construit de Ceaușescu se află la nivelul minus 22 al Casei Poporului.

Nicolae Ceaușescu a dezvoltat rețeaua de tuneluri care leagă actualul Palat al Parlamentului de punctele strategice din Capitală, dar și de Cartierul Primăverii, a dezvăluit senatorul Marius Marinescu.

Senatorul Marius Marinescu a oferit câteva detalii și despre adăpostul antiatomic din Palatul Parlamentului.

"În 1983, s-a construit adăpostul antiatomic de la nivelul minus 22 al Casei Republicii.

Adăpostul antiatomic a fost construit după modelul buncărului central de la Berlin, având rolul de a fi folosit, în caz de război, ca centru de comandă. De la acest adăpost antiatomic din Casa Republicii pornește o rețea de tuneluri subterane în patru direcții:

- spre Palatul Cotroceni;

- spre Ministerul Apărării Naționale (lângă Hotelul Marriot);

- spre stația de metrou Izvor;

- spre Cartierul Primăverii.

De altfel, în Cartierul Primăverii există o rețea de tuneluri subterane care leagă între ele vilele destinate foștilor șefi de stat Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu sau Ceaușescu și premierilor vremii.

Totodată, rețeaua de tuneluri ajunge și la clădirea Curții de Conturi a României și la Club Bazin. Tunelul care pleacă de la Casa Poporului și ajunge în Cartierul Primăverii se ramifică pe parcurs, în principal, către adăpostul antiatomic al clădirii Ministerului de Interne, fost sediu al Comitetului Central, și către adăpostul clădirii Guvernului, din Piața Victoriei", a declarat Marius Marinescu.

Casa Republicii a fost ridicată pe amplasamentul vechiului cimitir al ciumaților, datat din 1913, pe vremea lui Caragea Vodă. În zonă funcționau: fabrica de șampanie MOTT și tot acolo era amenajat Stadionul Republicii. Și aceste două obiective au dispărut odată cu construirea gigantei clădiri", a amintit  emoționat senatorul Marinescu.

Fostul senator a ținut să precizeze că a intrat în posesia informațiilor de mai sus prin bunăvoința d-lui gen. Adrian Eugen Cristea, șeful Securității prezidențiale, d-lui Mihai Mitran, colonel în Securitatea prezidențială, d-lui colonel Mihai Bartoș, executantul și coordonatorul militar al lucrărilor la Casa Republicii, și a regretaților d-na arhitect Anca Petrescu și dl Ștefan Andrei, fost ministru de Externe, dar și din alte mărturii și documente.

Mai multe dezvăluiri și detalii se pot afla din volumul Cartierul interzis - Cartierul Primăverii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel