Ne întrebăm de multe ori ce trebuie să facem pentru a avea o viaţă mai fericită, pentru a atinge succesul şi pentru a ne simţi mai bine cu noi înşine, pentru a reuşi să ne atingem obiectivele şi să ne dezvoltăm personal.
Nu există o reţetă perfectă pentru fericire şi succes, fiecare om e diferit şi are propriul ritm de dezvoltare. A promite cuiva că va fi fericit doar urmând anumiţi paşi înseamnă a-l păcăli cu iluzii. Fiecare om are propriile experienţe, propriile răni şi mod de a se raporta la sine şi la viaţă, are o personalitate unică şi o viaţă interioară ce îl diferenţiază de ceilalţi. Însă, există anumite reguli generale pe care dacă le integrezi în propria viaţă, îţi va uşura drumul spre propriile obiective şi va contribui la sănătatea ta mintală.
Prima regulă: nu te compara niciodată cu ceilalţi. Este o regulă de aur. Atunci când te compari cu ceilalţi, nu poţi fi decât nefericit. Nu poţi cunoaşte niciodată viaţa reală a acelui om, cel mult, poţi vedea în el ceea ce tu nu ai. Văzând ceea ce nu ai, omiţi din start ceea ce ai, concentrându-te doar pe aspectele negative. Pentru o viaţă fericită şi sănătoasă, priveşte mereu înainte, nu în sus, şi compară-ţi vechile abilităţi cu cele din prezent. Astfel, vei putea să lucrezi cu tine însuţi.
2. Nu căuta perfecţiuna, n-o vei găsi niciodată. Relaxează-te şi acceptă-ţi slăbiciunile şi limitele umane. Iubeşte-te pentru ceea ce eşti şi caută mereu să te îmbunătăţeşti, fără a te critica. Dacă încerci mereu să faci lucrurile perfect, vei trăi într-un stres continuu, care te va opri să realizezi ce îţi doreşti. În plus, nu uita că dacă am trăi într-o lume perfectă, ne-am plictisi teribil.
3. Alungă toate gândurile negative care te ţin în loc. Optimismul nu numai că este sănătos, dar în doze care nu sunt excesiv de mari, te ajută să creşti şi să îţi realizezi visurile. Întotdeauna, chiar şi în faţa unei situaţii dificile, optimismul te ajută să treci mai uşor peste ea şi să gândeşti lucid. În plus, oamenii chiar au nevoie de puţină iluzie pentru a fi fericiţi. Dacă continui să gândeşti negativ, lumea îţi va părea mereu ostilă şi gri.
4. Acceptă-ţi vulnerabilitatea şi punctele slabe. Caută ajutor atunci când ai nevoie, acceptă ce nu ştii şi fii deschis spre a descoperi şi opiniile celorlalţi. Exteriorizează-ţi emoţiile negative, nu este un semn de slăbiciune, ci unul profund de umanitate. Vulnerabilitatea presupune, de fapt, curaj, putere şi inteligenţă emoţională.
5. Să nu crezi tot ce gândeşti. Mintea îţi va şopti deseori că nu eşti suficient de bun, de deştept, că nu vei reuşi, că te amăgeşti, că este imposibil, că nu eşti capabil şi că nu meriţi. Nu asculta criticul interior, nu te opri din ceea ce vrei să faci. Învaţă că odată cu timpul, prin acumularea de experienţe, de greşeli, eşecuri şi reuşite, criticul interior va fi din ce în ce mai slab. Doar prin exersare şi experienţă, ajungi să nu te mai temi de provocări.
6. Nu te gândi prea mult la probleme. Dacă stai şi te gândeşti la ce nu ar putea merge bine, la situaţiile stresante din viaţa ta, vei trăi într-un stres permanent şi vei rămâne fără energie. Contrar aşteptărilor, dacă te gândeşti prea mult la lucruri, rişti să nu mai vezi esenţialul şi imaginea de ansamblu. Mai bine, te concetrezi pe rezolvarea problemei.
7. Acceptă provocările. Ieşi din zona ta de confort şi păşeşte, uşor, uşor, cu paşi mărunţi, în necunoscut. Doar aşa va apărea schimbarea în viaţa ta, doar aşa vei putea să evoluezi şi să capeţi încredere în tine.
8. În loc să te plângi că lumea e nasoală, mai bine începi chiar tu să contribui la schimbarea ei. Ştiu, pare irealist, dar dacă fiecare om ar începe să facă ceva pentru a schimba mediul în care trăieşte, lumea s-ar schimba uşor, uşor. Puterea exemplului transformă lumea. Oamenii care au schimbat lumea au avut încredere că o pot face şi au trecut la acţiune.
9. Nu lăsa judecata şi critica celorlalţi să te oprească din a fi varianta ta cea mai bună. Nu te lăsa descurajat. Având încredere în tine, ştiind cine eşti şi concentrându-te pe scopurile propuse, vei ajunge cu siguranţă la succes. Doar acei oameni care nu se lasă intimidaţi şi ştiu exact ce îşi doresc, cunosc succesul în viaţă.
10. Nu te judeca pentru lucrurile care nu au mers. Învaţă din greşeli şi mergi înainte. Găseşte-ţi propriul stil, rămâi autentic şi fă-ţi auzită vocea. Dăruieşte mai departe din ce ai învăţat, rămâi un om bun şi nu uita de unde ai plecat. Nu te teme că ai ajuns prea sus, să nu-ţi fie frică de căderi, să-ţi fie frică doar de o viaţă în care nu ai încercat să urci spre visurile tale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu