Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va fi tolerată corupţia, problemă cronică a ţării care a fost trecută în plan secundar de războiul împotriva Rusiei, şi a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie privind eradicarea acesteia.
Preşedintele Zelenski a făcut declaraţiile pe fondul unor acuzaţii de corupţie la nivel înalt şi după un raport privind practici dubioase în domeniul achiziţiilor militare, în ciuda faptului că oficialii au promovat unitatea naţională pentru a face faţă invaziei.
"Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituţiile statului, sau cei care şi-au petrecut întreaga viaţă urmărind un scaun", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.
Ucraina are o lungă istorie de corupţie galopantă şi guvernare şubredă, Transparency International clasând ţara ca fiind pe locul 122 din 180 de ţări pe scara celor mai puţin corupte naţiuni, în timp ce Rusia ocupa în 2021 locul 136.
Uniunea Europeană a impus reformele anticorupţie ca fiind una dintre cerinţele sale cheie pentru aderarea Ucrainei la blocul european, după ce a acordat Kievului statutul de candidat anul trecut.
"Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate. Deciziile au fost deja pregătite, nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect", a mai spus Volodimir Zelenski. Ales cu o majoritate zdrobitoare în 2019 pe baza promisiunilor de a schimba modul în care este guvernat fostul stat sovietic, Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său a acceptat demisia unui ministru adjunct, acuzat de luare de mită.
El nu a identificat oficialul, dar presa a relatat că ministrul adjunct interimar al dezvoltării regionale, Vasil Lozinski, a fost reţinut de autorităti în urma unor acuzaţii de luare de mită.
De asemenea, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a fost acuzat în presă că armata ar fi obţinut alimente la preţuri foarte umflate. Ministerul apărării a descris acuzaţiile ca fiind "false", iar o comisie parlamentară a fost solicitată să investigheze cazul, scrie Reuters, conform Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu