Vrancea: Zeci de mii de salariați din mediul privat, plătiți cu salariul minim pe economie

Foto: monitoruldevrancea.ro
Foto: monitoruldevrancea.ro

La nivelul județului Vrancea sunt peste 56 mii de salariați care lucrează în mediul privat, iar circa trei sferturi dintre aceștia au contracte pentru salariul minim pe economie. 

Situația contractelor de muncă a fost prezentată în ședința Comisiei de Dialog Social condusă de prefectul Nicușor Halici. Potrivit raportului prezentat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, în luna martie a acestui an sunt înregistrate 63438 contracte individuale de muncă, la un număr de 56325 salariați și 7387 angajatori. Diferența între numărul de contracte și cel de salariați este explicată prin faptul că un salariat poate avea mai multe contracte de muncă, potrivit monitoruldevrancea.ro.

Rapotul ITM menționează că, din cele 63438 contracte, sunt 51105 contracte pe durată nedeterminată și normă întreagă, 1933 contracte pe durată determinată și normă întreagă, 7712 contracte pe durată nedeterminată și timp parțial, 2829 contracte pe durată determinată și timp parțial.  Referitor la salarizare, analiza ITM arată că circa 75% dintre salariați au contracte pentru salariul minim pe economie. La acești bani se adaugă veniturile extrasalariale, precum bonuri de masă sau alte avantaje, precum asigurarea transportului la locul de muncă.

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social a fost prezentată situația evoluției numărului de contracte de muncă din județ, fiind totodată dezbătute o serie de probleme cu care se confruntă la acest moment atât angajatorii din județ, cât și persoanele angajate sau cele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Nicușor Halici, prefectul PSD al  județului, a punctat că este important ca fiecare vrâncean care este în căutarea unui loc de muncă, indiferent de localitatea de domiciliu, să poată avea acces la ofertele puse la dispoziție de angajatori. Referirea este la platforma e-SPOR, platformă unică națională care va corela cererea cu oferta de muncă.

Vezi și: Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate, adoptat. Ciolacu: USR să-și facă un call-center. Să le explice românilor cum gândacii blochează investițiile majore

„Trebuie să existe acea interacțiune care, dincolo de dinamism, să creeze un mediu concurențial – și între angajați și între angajatori. Așa ne vom dezvolta. Dacă ne adaptăm timpurilor și vom avea aceste interfețe care să ducă birocrația într-o zonă mai relaxată, vom avea de câștigat. De exemplu, și primăriile primesc situațiile statistice cu locurile de muncă, dar dacă pui informații la avizier, poate cetățeanul aflat la 7 kilometri față de primărie nu vede.

De aceea este important să ajungem pe toate căile de comunicare, inclusiv pe rețelele de socializare, pentru ca informația să fie la îndemâna cât mai multor vrânceni. Și recensământul va fi unul dintre pilonii importanți, vom vedea câți vrânceni avem în județ, pot munci, câți sunt apți de muncă pe categorii de vârstă și așa mai departe. Având aceste date actualizate putem să dimensionăm sau să reglăm obiectivele pe care le avem în vedere. Noi vom fi în contact cu Guvernul și cu mediul economic, să vedem nevoile specifice ale județului Vrancea. Să fiți siguri că Guvernul are în vedere și sprijinirea mediului de afaceri, în așa fel încât să fie respectate și condițiile asumate în momentul în care am devenit membri ai Spațiului Economic European”, a declarat Nicușor Halici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel