Peste 81.397 de persoane au fost agresate în 2022.
Violența domestică este una dintre cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Statisticile arată că anul trecut, în Europa, una din trei femei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale, comise cel mai des de către partenerii lor. Asta în timp ce în România, numărul cazurilor de violență domestică a crescut în 2022, cu aproape 14%.
În România, potrivit Legii 217/2003 (*republicată*), Art. 3 „violența domestică înseamnă orice infracţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.”
În ultimii ani, numărul cazurilor de violență domestică a sporit considerabil. Numai în 2022, peste 46 de mii de persoane, majoritatea femei, au depus plângere la poliție pe motiv că au fost lovite sau amenințate de către parteneri.
În ciuda numărului mare de plângeri făcute de victimele violenței domestice, doar 56 de agresori au primit în 2022, brățări speciale de monitorizare, din cele 5.000 pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a achiziționat în toamna anului trecut și le-a pus la dispoziția Poliției Române.
De asemenea, în încercarea de a reduce riscurile iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane, puse în pericol printr-un act de violență domestică autoritățile din România au emis în 2022, aproximativ 13.000 de ordine de protecție provizorii, conform Inspectoratului General al Poliției Române – Centru de Informare și Relații Publice. Potrivit acelorași surse, în primele 11 luni ale anului trecut, polițiștii au intervenit în 81.397 de cazuri de violență domestică.
Numărul cazurilor de violență domestică a crescut în 2023 cu 3,9%, în România
La nivel național, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 3,9%, anul acesta, de la 8.390 la 8.719 de fapte. În cazul loviturilor și a violențelor, numărul faptelor a crescut de la 5.064 la 5.309, iar de amenințări de la 982 la 992 de fapte, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu