Arheologi chinezi au descoperit într-un mormânt din provincia Henan (aflată în partea central-estică a ţării) un recipient din bronz vechi de 2.000 de ani ce conţine un lichid ce ar putea fi vin.
Recipientul, care era sigilat, ar conţine aproximativ 3,5 litri de lichid galben, ce a emis un puternic miros de vin chinezesc atunci când a fost deschis, au precizat arheologii din această ţară, relatează AFP. Lichidul va fi supus unor examene de laborator pentru a determina concentraţia sa de alcool, a dezvăluit marţi Shi Jiazhen, directorul Institutului de Arheologie şi Vestigii Culturale din oraşul Luoyang.
O lampă ce imită silueta unei gâşte sălbatice a fost descoperită în acelaşi mormânt, în care se află şi scheletul persoanei înhumate, a precizat acelaşi cercetător chinez. Vinul ar data din timpul dinastiei Han occidentală (202 î.e.n. - 8 e.n.), a anunţat marţi agenţia de presă China Nouă.
Ceremonii şi ritualuri
Agenţia nu a precizat modul în care recipientul a fost sigilat pentru ca lichidul din interior să nu se evapore de-a lungul secolelor. Descoperiri ale unor recipiente cu alcool datând din acea epocă au fost deja făcute, precizează jurnaliştii chinezi, potrivit cărora băuturile alcoolizate obţinute din orez şi sorg, adeseori conservate în recipiente din bronz, jucau un rol important în ceremonii şi ritualuri.
În 2010, arheologii au găsit un recipient vechi de 2.400 de ani ce conţinea supă. El se afla într-un mormânt descoperit cu ocazia lucrărilor de extindere a aeroportului din Xian, nu departe de mausoleul împăratului Qin şi de celebra sa armată de soldaţi şi cai din teracotă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu