Blocaj la POSDRU. Vezi care a fost anul de vârf al atragerii de fonduri europene

Situația Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a ajuns într-un blocaj din care nu se întrevede o ieșire. Blocajul la nivelul plăților poate duce, până la sfârșitul anului, la pierderi de circa 200 de milioane de euro pentru România. Actuala guvernare dă vina pe mandatul lui Emil Boc, dar un istoric al ultimilor trei ani ne arată niveluri diferite de absorbție a fondurilor europene. Cele mai multe proiecte au fost aprobate și contractate în 2010, când s-a înregistrat și nivelul maxim al plăților către beneficiari. Din 2011, programul POSDRU este în picaj.

Depuse de mai bine de un an și jumătate, proiectele  se află încă în faza de evaluare, iar în ultimele 12 luni nu au mai fost lansate noi linii de finanțare.  Astfel s-a ajuns ca plățile la cererile de rambursare să se facă cu mare dificultate si întârziere, uneori chiar și de peste 8 luni.  Principalii afectați sunt beneficiarii proiectelor POSDRU. De altfel, sunt blocate și proiectele de mediu sau de infrastructură.

Analizând datele care se găsesc pe site-urile Ministerului Afacerilor Europene si al Autoritatii de Management pentru POSDRU se observă stadiul implementării proiectelor din timpul mandatelor directorilor generali care au coordonat AMPOSDRU, din 2007  până în prezent.

Conform cifrelor oficiale, în 2010,  POSDRU a cunoscut cel mai mare nivel de implementare al  proiectelor  evaluate, selectate si contractate. De asemenea, nivelul plăților către beneficiari a cunoscut  cel mai ridicat nivel, suma totală plătită beneficiarilor în acel an apropiindu-se de 2,5 miliarde de lei.

Rata de contractare a proiectelor depășea la finalul anului 2010,  80% din alocarea pentru România, iar astăzi rata de absorbție pentru POSDRU este în jur de 8%. România se află pe ultimul loc ca procent al banilor europeni atrași, în conditiile în care rata de absorbție în Bulgaria este de aproximativ 12%, în Polonia de 39%, iar în Irlanda de 53%.

Cristina Iova s-a aflat la conducerea POSDRU până în martie 2010, când a fost numită Cristina Zevedei. Emil Boc a înlocuit-o, în luna mai 2011, pe Cristina Zevedei cu dna Carmen Ionel, schimbată la rândul său cu Carmen Roșu în februarie 2012, de către Mihai Ungureanu. În prezent, directorul general al Autorității de Management al POSDRU este Cristian Ababei.

Remedierea situației, misiune imposibilă

Potrivit celor mai recente informații, Autoritatea de management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie să remedieze până în 6 octombrie deficienţele constatate de Comisia Europeană, pentru a evita suspendarea plăţilor, însă reprezentanţii MAEur consideră că misiunea este una "imposibilă".

Directorul general al AM POSDRU, Cristian Ababei, anunțase că România a primit în 7 august o scrisoare de presuspendare a plăţilor din partea Comisiei Europene (CE) şi are două luni la dispoziţie pentru punerea în aplicare a recomandărilor făcute de către CE.  Termenul urma să expire în 6 octombrie. Principalele probeme semnalate în raportul de audit al CE se referă la procesul de evaluare şi selecţie, care arată deficienţe sistemice şi faptul că nu asigură selecţia proiectelor calitative, dar şi la faptul că regulile naţionale de eligibilitate sunt ambigue, în măsura în care permit o alocare şi o utilizare ineficiente a resurselor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel