Sindicatele pătrund într-o zonă complet nouă, cea a industriei de IT! Un grup de angajaţi ai Microsoft a format primul sindicat din istoria companiei de software din SUA, marcând cel mai recent exemplu de organizare a angajaţilor din companiile de top din domeniul tehnologiei din ultimii ani.
Grupul cuprinde aproximativ 300 de testeri de asigurare a calităţii din cadrul unităţii ZeniMax a Microsoft, a anunţat marţi Communications Workers of America, organizație care reprezintă sindicatul nou înființat. În industria jocurilor video, numărul de sindicate este extrem de redus, iar lansarea unei organizații sindicale a salariaților din cadrul unui gigant IT ca Microsoft ar putea începutul unei schimbări într-o industrie care până în prezent nu a avut de a face cu astfel de organizări ale personalului din subordine.
Noul sindicat din cadrul Microsoft va avea parte de întreaga susținere din partea companiei, au declarat reprezentanții gigantului IT. „Aşteptăm cu nerăbdare să ne angajăm în negocieri de bună credinţă în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Microsoft, potrivit Capital. De altfel, în luna iunie, Microsoft a declarat că este deschisă să colaboreze cu orice sindicat care doreşte să se organizeze în cadrul forţei sale de muncă, ceea ce o face o excepţie în industria tehnologică.
Alți giganți tehnologici sunt, însă, reticenți cînd vine vorba de organizarea salariaților în sindicate. Anul trecut, Amazon a contestat eforturile muncitorilor de a se sindicaliza. Compania fondată de Bill Gates a declarat că va sprijini lucrătorii de la Activision Blizzard care s-au organizat anul trecut în cazul în care acordul de 75 de miliarde de dolari pentru dezvoltatorul „Call of Duty” se va finaliza. „Microsoft şi-a respectat angajamentul faţă de angajaţii săi şi i-a lăsat să decidă singuri dacă doresc un sindicat”, a declarat preşedintele CWA, Chris Shelton. „Alţi giganţi din domeniul jocurilor video şi al tehnologiei au ales în mod conştient să îşi atace, să îşi submineze şi să îşi demoralizeze proprii angajaţi atunci când aceştia se unesc pentru a forma un sindicat,” a mai spus oficialul Microsoft.
Microsoft a cumpărat ZeniMax, compania din spatele unor francize de succes precum „Doom”, „The Elder Scrolls” şi „Fallout”, în 2021 pentru 7,5 miliarde de dolari. Compania deţine în prezent aproximativ 24 de studiouri şi produce consolele de jocuri Xbox.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu