USL, rupt la centru, oscilează în teritoriu. Vezi județele unde PNL s-a apropiat de PDL și unde au decis să nu rupă alianța

miting usl
miting usl

La nivelul județelor, dragostea între PSD și PNL luase sfârșit cu mult timp înainte de ruperea alianței la București. În cel puțin șapte județe, PNL trecuse în tabăra opoziției, făcând front comun cu PDL.  Astfel, în  Ilfov, Botoşani, Dâmboviţa, Vâlcea, Alba, Caraş Severin sau Neamţ, prăpastia dintre PNL și PSD era aproape de netrecut. În schimb, acolo unde alianța a funcționat, partenerii USL au decis să nu rupă acordul, la mijloc fiind sumele mari de bani pe care  Consiliile Județene trebuie să le împartă în teritoriu, iar o despărțire în acest moment riscă să arunce în aer campania pentru europarlamentarele din 25 mai.

Ruperea Uniunii Social Liberale a împărţit România din punct de vedere politic. Sunt judeţe în care protocolul încă mai funcţionează, iar liderii PSD şi PNL au anunţat că vor colabora în continuare. În schimb, în alte părţi, alianţa s-a destrămat.

La nivel local, liderii USL s-au înţeles să continue colaborarea şi să lucreze împreună în Braşov, Arad, Harghita, Suceava, Prahova, Sibiu, Buzău şi Vrancea. Pe de altă parte, sunt judeţe în care atât liberalii, cât şi social democraţii, sunt indecişi, nu au hotărât dacă vor mai colabora sau urmează exemplul Bucureştiului. Astfel de cazuri se întâlnesc în Timiş, Iaşi şi Gorj.

Totuși, nu în toate județele. Liberalii au preferat, la nivelul Consiliilor Județene,  alianţele cu PDL, în timp ce PSD s-e orientase  spre PP-DD.  Situaţia cea mai tensionată a fost în Ilfov, unde  social-democraţii au pierdut un post de vicepreşedinte pentru că PNL s-a aliat cu PDL. Aici a fost necesară implicarea directă a liderilor USL pentru dezamorsarea conflictului.

De asemena, la Iași, liberalul Cristian Adomniței a avut parte de un episod neplăcut. Într-o ședință a Consiliului Județean, consilierii PSD, PP-DD și cei ai PC au  votat împotriva împărţirii unei sume de doar 400.000 de lei către mai multe comune ieşene în detrimentul municipiului Iaşi. Adomniţei a propus schimbarea criteriilor de alocare, dar consilierii nu au fost de acord. Asta în condiţiile în care PSD şi PNL deţin majoritatea în CJ Iaşi, la bază fiind protocolul USL.

"Am câștigat împreună, continuăm împreună"

La Cluj, PSD și PNL ar putea colabora în continuare la nivelul Consiliului Judeţean şi la cel al Consiliului Local. Șefii liberali de deconcentrate ar putea fi păstrați în funcții. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, care este şi liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Judeţean Cluj, a declarat, miercuri, că îşi doreşte păstrarea majorităţii în deliberativul judeţean formată cu PNL.

“Nu dorim să schimbăm majoritatea de la CJ Cluj. Am câştigat împreună cu PNL, avem un program de îndeplinit la nivelul judeţului Cluj, dorim să continuăm. Am discutat cu liberalii să continuăm proiectele începute la nivel judeţean şi să păstrăm majorităţile şi alianţele în consiliile locale din judeţ. În ceea ce priveşte şefii serviciilor deconcentrate, nu am avut nicio problemă în colaborarea cu colegii liberali şi nu susţin neapărat o schimbare a acestora, fiecare să îşi facă treaba mai departe”, a spus Lăpuşan, scrie Vocea Transilvaniei.

Și președintele PNL Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că dorește continuarea colaborării la nivelul CJ Cluj, unde ocupă funcția de președinte.

PSD, mediator între PNL și UDMR

La Satu Mare problemele se complică. Deși președintele PSD și vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Govor, declară că alianța cu PNL la nivel local nu va fi afectată de decizia de la centru, el va trebui să împace PNL și UDMR. Liderii Uniunii vor postul de viceprimar al municipiului Satu Mare, deținut acum de PNL. Mircea Govor a spus miercuri că rămâne actuala formulă la judeţ, cu preşedinte PNL şi un vicepreşedinte UDMR şi unul PSD, potrivit sursei citate. El a declarat că despărțirea este "păguboasă" pentru PNL. "E adevărat că să fii preşedinte al CJ în opoziţie nu e cel mai fericit lucru, dar avându-mă pe mine lângă el nu va fi nicio problemă", a adăugat Govor, precizând că  probabil se va simți despărțirea în instituţiile deconcentrate. Govor a mai spus că viceprimarul liberal al municipiului, Marcela Papici, nu va fi schimbat, chiar dacă este un post politic. Potrivit sursei citate prima țintă a UDMR, după ce va intra la guvernare, este să solicite funcția de subprefect al județului și șefia mai multe instituții deconcentrate. Trecerea PNL în opoziție va însemna pierderea postului de viceprimar, ce va fi revendicată de UDMR. Oricum, condițiile sunt de natură să susțină poziția UDMR. PSD nu este mulțumit de activitatea actualului viceprimar liberal, Marcela Papici, căreia i-au fost retrase mai multe atribuții.

PNL și PSD, colaborare excelentă cu un singur interes: funcționarea normală în folosul comunității

În Maramureș, președintele PSD, Gabriel Zetea, a declarat pentru Agerpres că "nu se pune în discuţie rearanjarea de forţe în cadrul CJ Maramureş, unde liberalii deţin o funcţie de vicepreşedinte". A adăugat: "avem un singur interes: funcţionarea normală în folosul comunităţii. Între consilierii judeţeni ai PSD şi PNL a fost de-a lungul anilor o bună înţelegere indiferent de situaţia politică şi sper să fie aşa mai departe". De aceeași părere este și senatorul liberal Liviu Titus Paşca, membru în Biroul interimar al PNL Maramureş. Pașca a spus că "Relaţiile şi buna înţelegere dintre reprezentanţii PSD şi PNL în Maramureş a funcţionat din anul 2008 şi încă funcţionează în aceleaşi condiţii pe care le consider foarte bune".

PSD și PNL, o echipă până în 2016

În Bistrița, președintele PSD, Radu Moldovan, care este și președintele CJ, a declarat, pentru Agerpres, că își dorește continuarea cu PNL. El i-a propus prefectului de Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, fost lider al liberalilor în judeţ, să rămână în funcţie, deşi PNL a ieşit de la guvernare. Încă nu a primit un răspuns, dar Moldovan spune că "Am pornit la drum într-o echipă, oamenii ne-au susţinut în această echipă şi voi face tot ce ţine de mine ca această echipă să-şi ducă mandatul până la final, în 2016". În ceea ce privește colaborarea cu PC și UNPR, Moldovan spune că nu sunt probleme şi că cel mai probabil la sfârşitul acestei săptămâni va fi semnat protocolul de constituire a Uniunii Social Democrate şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. Moldovan nu dorește schimbări la Consiliul Județean, unde majoritatea este deținută de PNL, PC și PP-DD, și nici la conducerea acestuia unde unul dintre vicepreședinți este liberal.

În Sălaj, PSD și PNL divorțează

Cea mai drastică schimbare se manifestă la Consiliul Local Municipal Zalău. Dacă până acum USL, prin cei opt consilieri PNL şi cei patru de la PSD, aveau majoritatea simplă necesară trecerii proiectelor, având 11 dintre cele 21 de mandate, acum situaţia rămâne la îndemnâna partidelor din opoziţie, PDL, respectiv PP-DD, fiecare având câte trei mandate. PSD-ul cu UDMR-ul ar avea, împreună, şapte mandate.

La CJ, PSD-ul ar putea, cu ajutorul PC şi UDMR să obţină majoritatea simplă, pentru că din cele 30 de mandate, nouă aparţin social-democraţilor, şapte – udemeriştilor şi unul conservatorilor. Rezultă, aşadar, un total de 17. PNL are patru mandate, PDL – şase, iar PP-DD, trei. Președintele organizației județene Sălaj a PNL, Radu Căpîlnaşiu, afirmă că în cazul unei posibile alianţe a PSD cu UDMR, sunt posibile schimbări de majorități în județ. Primul vizat ar fi postul de subprefect, ocupat în prezent de liberalul Lucian Băican, dar și posturile directorilor liberali ai instituţiilor deconcentrate.

La Arad, fără conflicte la nivel instituțional

Preşedintele PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, afirmă că la nivel politic nu va mai colabora cu PSD şi că întotdeauna a văzut "un viitor al confruntării" pentru cele două partide, însă la nivel instituţional îşi doreşte să nu apară conflicte, pentru a nu fi schimbaţi viceprimari sau directori.

 PNL nu vrea să strice echilibrul la Suceava

Liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat, că, după ruperea USL, liberalii suceveni nu-şi doresc să modifice echilibrul existent în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava şi nu va interveni pentru modificarea majorităţilor în aceste structuri.

La Gorj, județul unde a fost ales Victor Ponta, PSD caută soulții

Primarul municipiului Târgu-Jiu Florin Cârciumaru, a declarat miercuri că va căuta soluţii pentru continuarea colaborării cu PNL pe plan local, fiind încrezător că în Consiliul Local Municipal va avea susţinerea aleşilor liberali.

Argeș:  În pofida demiterii președintelui CJ, Constantin Nicolescu, USL continuă

Filialele PSD şi PNL au decis să continue deocamdată colaborarea la nivelul Consiliului Judeţean Argeş, au anunţat miercuri cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, social-democratul Florin Tecău şi liberalul Constantin Polexe. Președintele CJ, Constantin Nicolescu, a fost demis, luni, de prefect în urma unei sentințe de condamnare devenită definitivă.

"Aşa am hotărât noi, aşa vrem să facem noi, liberalii, acceptul colegilor de la PSD a fost dat în sensul că vor să lucrăm şi să facem lucruri în continuare în administraţia judeţeană, pentru cetăţeni. (...) Dimineaţă am discutat cu partenerii şi colegii noştri şi am luat hotărârea, împreună, să mergem înainte", a declarat secretarul general al PNL Argeş, Constantin Polexe.

 Mehedinți: Se va analiza situația

Preşedintele organizaţiei judeţene Mehedinţi a PNL, Virgil Popescu, a declarat miercuri pentru Agerpres că în şedinţa Biroului Politic Judeţean planificată pentru sfârşitul acestei săptămâni va analiza situaţia nou creată prin ieşirea partidului de la guvernare şi ruperea USL.

La Timiş nu s-a luat încă o decizie

 “Dacă PSD va fi corect”, colaborarea va continua şi în Timiş, spune primarul Timişoarei, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, precizând că nu va lua nicio decizie “la fierbinţeală”.

"Eu sunt un om raţional şi cred că deciziile importante trebuie luate la rece. Nici eu nu exclud o viitoare colaborare cu PSD, însă vreau să fiu foarte limpede, nu se poate proceda aşa cum am văzut că a început să procedeze PSD, inclusiv în plan local, urmând probabil directive de la Bucureşti. Dacă PSD doreşte să colaboreze, eu nu exclud această colaborare, însă ea trebuie să fie una corectă şi nicidecum incorectă, aşa cum a fost în ultima perioadă. Nu cred că PSD se poate plânge de vreo tendinţă de a acapara mai mult decât s-a cuvenit din partea PNL. Poate că la ei a fost o directivă, aşa cum s-a întamplat la nivel naţional, să facă şi în teritoriu, pentru a crea nemulţumirea noastră ca partener şi a ne determina să spunem la un moment dat «la revedere»", a spus Nicolae Robu.

“Dacă liberalii îşi doresc, putem continua colaborarea pe plan local”, i-a transmis şi preşedintele CJ Timiş, pesedistul Titu Bojin.

 La Vaslui, situația a devenit tensionată 

Preşedintele Consiliului Judeţean, pesedistul Dumitru Buzatu, care reuşeşte să facă o majoritate la limită cu PC, îi invită pe liberali să elibereze posturile de conducerea deconcentratelor.

 "Eu cred că normal ar fi ca cei numiţi politic, reprezentanţi ai unei majorităţi în funcţie la acea dată, să elibereze posturile atunci când trec în opoziţie. Nu cred eu, totuşi, să fie oameni lipsiţi de bun simţ”, a adăugat Buzatu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel