Ucraina amenință că vă recurge la toate mijloacele pentru a stopa "invazie militară rusă"

Ucraina a acuzat, sâmbătă, Rusia de "invazie militară", precizând că își rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele pentru a răspunde.

Ucraine susține că Rusia a mobilizat 80 de militari, patru elicoptere şi trei vehicule blindate în apropiere de satul Strilkove, în regiunea Herson, situat de cealaltă parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea şi Ucraina continentală, scrie Mediafax.

Aceasta nu este prima poziție ocupată de către forțe ruse în afara Crimeei, barajul de control de Ciongar - controlat de forțe ruse și miliții proruse - aflându-se la aproximativ un kilometru nord de "frontiera" administrativă dintre Crimeea si Ucraina.

"Ministerul ucrainean de Externe declară că este vorba despre o invazie militară a Rusiei şi cere părţii ruse să-şi retragă imediat forţele militare de pe teritoriul Ucrainei", adaugă ministerul într-un comunicat.

Ucraina precizează că "îşi rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele cu scopul de a stopa invazia militară rusă".

Ulterior, AFP a relatat că militanţi proruşi au atacat sâmbătă sediul serviciilor speciale (SBU) de la Doneţk, un bastion rusofon în estul Ucrainei, cerând eliberarea "guvernatorului" lor autoproclamat şi revendicând dreptul de a vota pentru alipirea regiunii la Rusia.

"Referendum, referendum", au scandat cele aproximativ 5.000 de persoane adunate în Piaţa Lenin, după care au pornit către sediul SBU.

Două persoane s-au urcat pe clădire pentru a îndepărta steagul ucrainean şi a-l înlocui cu un steag în culorile Rusiei cu inscripţia "Republica Doneţk".

Manifestanţii au cerut eliberarea lui Pavlo Gubarev, autoproclamat "guvernator popular" al regiunii, care a fost arestat în 6 martie, sub acuzația de "separatism".

"Oamenii sunt furioşi pe poliţie şi autorităţile care îi reprimă pe contestatarii noştri", a declarat Robert Donia, care s-a prezentat drept adjunctul lui Gubarev.

"Ei i-au eliberat pe contestatarii de la Maidan (activişti proeuropeni care l-au îndepărtat pe Ianukovici de la putere), dar îi ţin pe-ai noştri în închisoare. De ce ar trebui să fie legea în favoarea lor?", a declarat el pentru sursa citată.

Manifestanţii i-au dat comandantului local SBU un ultimatum de cinci minute să accepte să-l elibereze pe Gubarev. Nemulţumiţi că nu au primit niciun răspuns, unii au început să spargă ferestre, după care Donia a anunţat că a negociat eliberarea lui Gubarev pentru duminică.

"Dacă nu-l eliberează mâine (duminică), vom reveni de două ori mai mulţi", a spus el mulţimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel