Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului de Fizică a Pământului, a explicat de ce se produc cutremure în Oltenia.
Panica s-a instalat din nou în rândul populației din Gorj, după ce trei replici au urmat cutremurului de azi noapte din jurul orei 23:30, care a avut o magnitudine de 4,2 pe Richter, transmite Antena 3 CNN. La nici trei minute a urmat o replică de 2,7, iar ulterior, peste două minute a mai urmat o replică mai mică, de 2, 3 pe scara Richter.
Deși părea că pământul s-a liniștit, la ora 01.47, în Călărași, s-a produs un alt cutremur, de 2,6. În această dimineață, la ora 05:31, s-a produs cea de-a treia replica a cutremurului din Gorj, magnitudinea fiind de 2 pe scara Richter. În urma acestor seisme nu s-au înregistrat pagube, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Gorj.
VEZI ȘI: Cutremur în Gorj, marți seară / Update: Informare INFP
În acest context, Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului de Fizică a Pământului, a explicat în direct la TV, de ce se produc cutremure în Gorj, menționând că zona de nord-vest a României este încă activă din punct de vedere seismic.
"Nu e de mirare că s-a produs un nou cutremur de 4,2, pentru că mai sunt vreo 9 sau 10 produse anterior. Zona nord-vest Târgu Jiu nu s-a potolit. Din februarie și până acum s-au produs zilnic cutremure acolo, dar au fost de magnitudine mică și foarte mică.
Zona încă este încă activă seismic. Probabil că sunt în continuare supuse unui stres din spre Mediterană și va fi în continuare activă atât timp cât în zona Mediterană se produc cutremure. Cu toate acestea, la noi în țară există un trend descendent", a declarat Mihai Diaconescu seismolog la Institutul de Fizica Pământului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu