Topul evenimentelor politice din 2011

Regele_Mihai2_RZV_thumb_630_380
Regele_Mihai2_RZV_thumb_630_380

Anul 2011 a fost unul agitat pe scena politică românească, dominată în continuare de președintele Traian Băsescu. Tendința de subordonare a instituțiilor statului s-a manifestat mai puternic decât în 2010.  Presa anti-prezidențială s-a redus, numeric, chiar dacă rămâne în topul audienței.  În print a mai supraviețuit un singur ziar ”anti”, în vreme ce televiziunile de știri s-au tot înmulțit, astfel ca mesajul critic să se dilueze. Totuși, Opoziția a reușit să supraviețuiască și să se coaguleze, propunând o alternativă de guvernare.

Redactorii DeCe News au alcătuit topul evenimentelor anului 2011, în funcție de implicațiile prezente și de consecințele pe care acestea le pot avea în viitor.  Ordinea este bazată pe aprecierile redactorilor noștri.

Iată un top al celor mai importante evenimente politice ale anului 2011:

  1. Decizia de comasare a alegerilor locale și generale
  2. Constituirea USL
  3. Acordul USL-Oprescu pentru Primăria generală a Capitalei
  4. Anunțul președintelui Băsescu privind arestările din vămi
  5. Câștigarea alegerilor parțiale din Neamț de către Adrian Rădulescu
  6. Discursul MS Regelui Mihai I în Parlament
  7. Decizia UDMR de a rămâne până la capăt în Coaliția de guvernare
  8. Legalizarea PCM și PP-DD
  9. Amânarea alegerilor parțiale din circumscripțiile vacante, peste termenul legal
  10. Arestarea lui Sorin Apostu, primarul din Cluj Napoca.

Argumentele pentru poziția în topul evenimentelor

Decizia de comasare a alegerilor este una importantă, fiind pentru prima dată după 1989 când se aduc atingeri grave democrației, în numele pragmatismului economic. De fapt, decizia pornește de la  încercarea PDL de a anula dezbaterea politică , înlocuită cu o competiție de popularitate a primarilor (plus cadouri electorale).

Constituirea USL ar putea da lovitura de grație regimului Băsescu. Prin acordul din 5 februarie 2011, PSD și PNL fac front comun împotriva PDL și aliaților săi. În sistemul de vot uninominal, această unire evită canibalizarea voturilor celor care doresc schimbarea și dă forță Opoziției pentru a lupta cu un instituțiile statului, aflate la dispoziția Puterii. Anunțurile lui Traian Băsescu, care a declarat că va refuza nominalizarea unui premier USL, stabilesc coordonatele anului electoral 2012, în care miza nu va fi doar schimbarea guvernului, ci și a președintelui.

Capitala este deosebit de importantă în alegerile din 2012. Acordul USL-Oprescu evită disiparea voturilor Opoziției și deschide calea pentru a doua înfrângere consecutivă a PDL în București.

Anunțul făcut de Traian Băsescu în Parlamentul European, privind arestările care urmează în vămi, a demonstrat că Puterea coordonează, dacă nu chiar controlează actul de Justiție. În această perspectivă se înscrie și legislația prin care PDL vrea să schimbe magistrații de la Înalta Curte și să permită  unui ministru numit  politic să sancționeze judecătorii.

Câștigarea alegerilor parțiale din Neamț a fost un balon de oxigen pentru actuala Putere, meritând chiar un loc mai bun în topul evenimentelor politice ale anului. Prestația slabă a candidatului USL, mobilizarea de resurse și strategia de ”camuflaj” a identității portocalii au arătat că se poate rezista, în ciuda sondajelor.

Moment istoric: Discursul Regelui

Discursul MS Regelui Mihai este atât un eveniment care poate intra în topul politic al anului, cât și în cartea de istorie. Opoziția lui Traian Băsescu și jignirile acestuia au crescut miza invitației adresate de PNL, iar momentul  a readus în atenție importanța Casei Regale, pe care tot mai mulți români o văd ca alternativă la actualul sistem de guvernare.

Decizia UDMR de a merge cu PDL până la capăt clarifică și mai mult lucrurile din punct de vedere electoral. De asemenea, pune în discuție mecanismul care permite unei formațiuni minuscule să încline balanța guvernării. UDMR și-a încălcat promisiunea că-l va debarca pe Emil Boc dacă acesta nu ia măsuri de creștere economică și nu restabilește salariile din 2010.

Imaginea de ”ciolănari” a liderilor UDMR poate justifica reorientarea unei părți a electoratului maghiar spre PCM, recent legalizat. De altfel, aceasta legalizare ar putea sta la baza apropierii de PDL, de care UDMR are nevoie pentru coborârea pragului electoral, pe care nu l-ar trece în condițiile în care există două formațiuni ale maghiarilor. Constituirea PP-DD face parte dintr-o posibilă strategie a Puterii prin care sunt atrași nemulțumiții, astfel încât aceștia să nu mai ajungă la USL.

Amânarea alegerilor parțiale, nesancționată de instituțiile statului, este un nou abuz antidemocratic al actualei Puteri. Sunt implicate atât interese de partid (PDL se teme de rezultate), cât și personale(Emil Boc ar putea candida în circumscripția care include satul natal, Răchițele).

Arestarea lui Sorin Apostu, primarul din Cluj, afectează electoratul PDL, dar și membrii acestuia. Este posibil să fie urmată de o serie de arestări între primarii din Opoziție, devenite credibile prin raportare la edilul din Cluj, dar și să rămână o simplă reglare de conturi în PDL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel