Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează marţi agenţia de presă Unian, citând serviciile de informaţii ucrainene.
Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune '24-îi kanal'.
Având în vedere că situaţia este mult mai dificilă pentru invadatori în regiunea Doneţk, pentru ocuparea acesteia le-a fost alocată o perioadă mai mare de timp, până la 1 iulie, şi trupele ruse agresoare au renunţat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte regiunile Lugansk şi Doneţk), susţin respectivele surse din serviciile de informaţii ucrainene.
Administraţia militară regională ucraineană din Lugansk precizase anterior că aproximativ 95% din teritoriul regiunii se află deja sub ocupaţie rusă.
La ora actuală, lupte înverşunate se dau la Severodoneţk, centrul administrativ al regiunii Lugansk din 2014 după ce separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova au ocupat o parte din această regiune.
Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, declarase anterior că trupele ruse controlează deja "o parte" din Severodoneţk, unde se dau lupte de stradă, dar că nu există pericolul încercuirii trupelor ucrainene de aici.
După ce a renunţat la cucerirea Kievului în prima etapă a invaziei, în faţa rezistenţei acerbe a forţelor de apărare ucrainene, Kremlinul s-a concentrat pe ocuparea regiunilor Doneţk şi Lugansk în graniţele lor dinainte de 2014. La 24 februarie, Rusia a început un război împotriva Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, notează Agerpres.
Polonia şi-ar dori ca Rusia să nu mai fie condusă de Putin, dar s-ar mulţumi şi doar ca Ucraina să iasă „neciopârţită” din război.
Polonia vrea să vadă Ucraina întreagă la finalul războiului, acesta este cel mai important obiectiv.
„Ne-am dori ca Putin să fie înlăturat total, dar el reprezintă o putere brutală, iar Rusia este o superputere”, aşa că „dacă Ucraina va supravieţui ca stat suveran, va fi o victorie, acesta este singurul obiectiv pentru care sprijinim Ucraina printr-o gamă largă de mijloace”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat canalului britanic Sky News.
O voce critică se aude pronunţat şi din Africa împotriva lui Putin. Preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall, îl va suna pe Vladimir Putin pentru a-şi exprima „îngrijorarea” cu privire la criza alimentară care rezultă în urma războiului din Ucraina şi pentru a sublinia că Uniunea Africană împărtăşeşte aceleaşi poziţii ca şi Uniunea Europeană cu privire la responsabilitatea Rusiei.
Potrivit unor surse, Sall însuşi a spus toate astea în timpul discursului său la Consiliul European, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu